Nagrada za najboljšo slovensko kuharico
Toplo priporočam; Darja Končarevič
Sočna pita, veganska juhica ali domači piškotki? V prvi knjigi ljubljanske Bazilike boste na 304 straneh našli 79 finih receptov in sočnih fotografij. Toplo priporočam je povabilo k enostavni, malo drugačni kuhinji. Takšni, kot jo postrežejo v Baziliki in kot jo jedo pri Darji doma.
Tukaj so jutranji mufini, granole pa celodnevne uspešnice, kot so slastne pite in dobrodejne župce, ter druge odlične ideje za lahkotno kosilo ali spontano večerjo s prijatelji.
RECENZIJA BUKLA
V središču Ljubljane so z imenom Bazilika označeni že trije ne prav veliki, a dobro obiskani lokali, bistroji, s hrano, pripravljeno po danes zmagovitem načelu: naj bodo sestavine sveže, znanega izvora in sezonske, improvizacija in eksperimentiranje pa eno osnovnih pravil pri pripravi. Darjo Končarevič, srce tega družinskega podjetja, so nabiranje izkušenj pri pogosto skupinski kuhi za domače in goste ter odzivi uživalcev njenih malic, kosil in večerij sčasoma pripeljali do spoznanja, da potrebuje zapise receptov, za katere si želi, da ne bi šli v pozabo. Okroglih 100 – za pite, župce in sladkarije, nekaj iz družinske zakladnice, nekaj z vsakdanjih jedilnikov v Baziliki in nekaj iz svoje domače kuhinje – jih je izbrala in dve leti pripravljala za knjigo s toplim priporočilom že kar v naslovu. Recepti, nekateri po besedah avtorice brezobzirno preprosti, so namenjeni ljudem, »kot smo mi, ki radi jemo dobro prav vsak dan in nam največ pomeni skupen obrok«.
Iztok Ilich, Bukla 122