gastronomija-alpske-slovenije

Gastronomija Alpske Slovenije

Janez Bogataj
Pod vrhovi gora in v slikovitih dolinah
PPC: 39,00 € Vaša cena: 39,00 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Janez Bogataj
Trda vezava
208
Slovenski
Koda 9789616882811k
Oceni
5 5 5 Product

Z zbirko štirih knjig Slovenija predstavlja tudi svojo gastronomsko piramido, ki je temeljni del Strategije gastronomije Slovenije od leta 2006, temeljnega dokumenta države za razvoj tega pomembnega področja v načinih življenja

Gastronomija Alpske Slovenije; Janez Bogataj

V pričujoči knjigi predstavljamo gastronomijo Alpske Slovenije z naslednjimi gastronomskimi regijami: Koroška, Maribor, Pohorje, Dravska dolina, Kozjak, Zgonja Savinjska dolina, Gorenjska, Rovtarsko, Idrijsko ; Cerkljansko in Dolina Soče

Zbirka štirih knjig GASTRONOMIJA SLOVENIJE je pomembno založniško dejanje z mednarodnim promocijskim značajem, saj izid zbirke sovpada z letom 2021, ko je Slovenija postaja Evropska regija gastronomije (ERG). Seveda ne smemo iz teh okvirov prezreti tudi pomen knjige v letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja mednarodnega frankfurtskega knjižnega sejma.

Zbirka štirih knjig opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki predstavljajo identiteto ter razpoznavnost gastronomije Slovenije. Živila, jedi in pijače so opisane z zgodbami, recepti in barvnimi fotografijami. Vsaka od 24 regij pa je uvedena z izbrano barvno reprodukcijo umetniškega dela slovenskih slikarjev različnih generacij. Pokrajinske upodobitve opozarjajo na povezanost naravnega okolja in gastronomije ter zavezanost Slovenije k trajnostnemu razvoju. Objavljena umetniška dela hranijo umetnostne galerije in muzeji v Sloveniji ter so pomemben partner knjižnega projekta.

Z zbirko štirih knjig Slovenija predstavlja tudi svojo gastronomsko piramido, ki je temeljni del Strategije gastronomije Slovenije od leta 2006, temeljnega dokumenta države za razvoj tega pomembnega področja v načinih življenja. Knjige ne predstavljajo le zakladnice prehranske dediščine Slovenije ampak s sodobno nadgradnjo lokalnih in regionalnih posebnosti omogočajo sodobno inovativno razpoznavnost slovenske kulinarike. Z izdajo knjig pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomiji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu. Predstavljeni primeri živil, jedi in pijač sooblikujejo pozitivna svetovna prizadevanja na področju prehrane, ki jih predstavljajo lokalne in regionalne kulture, štirje letni časi, trajnostni razvoj in ustvarjanje lokalnih nabavnih verig. Seveda imajo vsa ta prizadevanja tudi pomen na drugih področjih, npr. v turizmu, vzgoji in izobraževanju, pomenu prehranske dediščine za sodobno prehrano idr.

V okviru štirih knjig s skupnim naslovom GASTRONOMIJA SLOVENIJE so predstavljene makro regije Slovenije z njihovimi živili,jedmi in pijačami: Sredozemska, Alpska, Osrednja Slovenija z Ljubljano in Panonska Slovenija. Knjižna zbirka nastaja v sodelovanju z ministrstvi RS, Slovensko turistično organizacijo, Narodno galerijo in drugimi slovenskimi regionalnimi umetnostnimi galerijami, vrhunskimi kuharskimi mojstri iz slovenskih regij in drugimi pokrovitelji, ki so pomembno prispevali k nastanku gastronomske monografije.

V košarico

Avtor zbirke je prof. dr. Janez Bogataj, strokovnjak s področja etnologije, kulturne dediščine in gastronomije, zaslužen za uveljavitev prenekaterih sadov slovenske gastronomije na ravni Evropske unije. Med drugim je v letu 2018 in sodelovanju s slovensko vlado pomembno prispeval za vstop Slovenije v ERG. Nekatere njegove knjige so prejele ugledne mednarodne nagrade (npr. Best in the World, Gourmand World Cookbook Award). Avtorjevo znanstveno, strokovno in pedagoško delo se zrcali tudi v tej obsežni zbirki, temeljnemu delu gastronomske kulturne dediščine in sodobne kulinarične ustvarjalnosti Slovenije.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si