V pričujoči knjigi predstavljamo gastronomijo Sredozemske Slovenije z naslednjimi gastronomskimi regijami: Notranjska, Brda, Goriška, Vipavska dolina, Kras, Brkini in Kraški rob in Istra v Sloveniji.
Gastronomija Sredozemske Slovenije; Janez Bogataj
Zbirka štirih knjig GASTRONOMIJA SLOVENIJE je pomembno založniško dejanje z mednarodnim promocijskim značajem, saj izid zbirke sovpada z letom 2021, ko je Slovenija postaja Evropska regija gastronomije (ERG). Seveda ne smemo iz teh okvirov prezreti tudi pomen knjige v letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja mednarodnega frankfurtskega knjižnega sejma.
Zbirka štirih knjig opisuje vseh 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki predstavljajo identiteto ter razpoznavnost gastronomije Slovenije. Živila, jedi in pijače so opisane z zgodbami, recepti in barvnimi fotografijami. Vsaka od 24 regij pa je uvedena z izbrano barvno reprodukcijo umetniškega dela slovenskih slikarjev različnih generacij. Pokrajinske upodobitve opozarjajo na povezanost naravnega okolja in gastronomije ter zavezanost Slovenije k trajnostnemu razvoju. Objavljena umetniška dela hranijo umetnostne galerije in muzeji v Sloveniji ter so pomemben partner knjižnega projekta.
Z zbirko štirih knjig Slovenija predstavlja tudi svojo gastronomsko piramido, ki je temeljni del Strategije gastronomije Slovenije od leta 2006, temeljnega dokumenta države za razvoj tega pomembnega področja v načinih življenja. Knjige ne predstavljajo le zakladnice prehranske dediščine Slovenije ampak s sodobno nadgradnjo lokalnih in regionalnih posebnosti omogočajo sodobno inovativno razpoznavnost slovenske kulinarike. Z izdajo knjig pridobiva Slovenija temeljno delo o gastronomiji, kakršna imajo tudi v številnih drugih državah EU in v svetu. Predstavljeni primeri živil, jedi in pijač sooblikujejo pozitivna svetovna prizadevanja na področju prehrane, ki jih predstavljajo lokalne in regionalne kulture, štirje letni časi, trajnostni razvoj in ustvarjanje lokalnih nabavnih verig. Seveda imajo vsa ta prizadevanja tudi pomen na drugih področjih, npr. v turizmu, vzgoji in izobraževanju, pomenu prehranske dediščine za sodobno prehrano idr.
V okviru štirih knjig s skupnim naslovom GASTRONOMIJA SLOVENIJE so predstavljene makro regije Slovenije z njihovimi živili,jedmi in pijačami: Sredozemska, Alpska, Osrednja Slovenija z Ljubljano in Panonska Slovenija. Knjižna zbirka nastaja v sodelovanju z ministrstvi RS, Slovensko turistično organizacijo, Narodno galerijo in drugimi slovenskimi regionalnimi umetnostnimi galerijami, vrhunskimi kuharskimi mojstri iz slovenskih regij in drugimi pokrovitelji, ki so pomembno prispevali k nastanku gastronomske monografije.
V košarico