Ta izjemna ženska, po rodu Rusinja, je razvila strategijo, kako pomagati navadnemu človeku (takemu, ki ima rad sladoled, zrezek, ocvrti krompirček in pico), da bi začel uživati zeleno zdravo hrano na prijeten način in se je tako navadil.
Zeleno za življenje; Victoria Boutenko
Knjiga Zeleno za življenje je prelomnica med knjigami o zdravi prehrani. Bralce opogumlja naj spodbudijo v telesu naravne mehanizme za odstranjevanje holesterola, maščob in strupenih snovi in tako izboljšajo ne samo telesno zdravje, temveč tudi duševno in duhovno življenje.
Čudežno zelenje
Zelenje je nova prehranska kategorija, ki jo je uvedla prav Boutenkova. To ni ne sadje ne zelenjava, ampak zeleni listi rastlin (na primer listi korenja, rdeče pese ali repe, pa tudi vsi drugi zeleni listi užitnih rastlin, na primer koprive, zelišč ali dreves). Izbira je pestra, in tudi sicer je dobro uživati vsaj nekaj vrst zelenja, ne samo ene, svetuje Boutenkova. Sama se je pri iskanju primerne hrane zgledovala po šimpanzih, ki so genetsko zelo podobni človeku. Njihova prehrana je sestavljena iz polovice sadja, nekaj manj zelenja in cvetja, majhen odstotek pa predstavljajo insekti in lubje.
Ker zelenja ni nihče resneje proučeval, je bila Boutenkova šokirana, ko je odkrila, koliko več vitaminov in mineralov vsebujejo na primer listi rdeče pese v primerjavi z gomoljem. Slednji ima več le kalorij, ogljikovih hidratov in maščob, medtem ko imajo listi kar 2000-krat več vitamina K, 200-krat več vitamina A itn. Največ hranil vsebujejo listi mladih rastlin, preden te zacvetijo.
Viktorija Boutenko je na predavanju v Ljubljani pokazala fotografijo, na kateri je po večletnem uživanju presne hrane videti izčrpana in zelo suha. “Nisem se zavedala, kakšna sem. Srečna sem bila, ker sem shujšala, in bila sem prepričana, da sem videti čudovito. Mislim, da je bilo to zato, ker nisem jedla dovolj zelenja. Vse bolj sem hrepenela po hrani, bila sem lačna, a nisem vedela, kaj mi manjka. Surova hrana me je pozdravila, a ker sem začela jesti preveč oreščkov, sem se spet začela rediti. Naenkrat sem bila sposobna zmazati cel kozarec surovega mandljevega masla,” se spominja Boutenkova.