Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
zalozba_chiara_kulti_in_prakse_nadzora_uma_naslovnica

Kulti in prakse nadzora uma

dr. Steven Hassan
Naša največja ranljivost je prepričanje, da se nam kaj takega ne bi moglo nikoli zgoditi!
39,90 € kos
+
Na zalogi, dobava takoj!

Podrobnosti

9789617205237
dr. Steven Hassan
Trda vezava
372
Slovenski
160x230
Irena Pan
Prelistaj me
Koda 9789617205237
Oceni
3.66667 5 3 Product

Kako se povsem običajni ljudje znajdejo v kultu

Kulti in prakse nadzora uma; dr. Steven Hassan

Vodilni strokovnjak za kulte razkriva prakse, ki jih uporabljajo kulti za novačenje in manipulacijo z ljudmi. Ne gre samo za verske kulte, povezane z določenim verovanjem. Kot kulti lahko delujejo tudi komercialne organizacije (piramidne sheme, trgovina z ljudmi), izobraževalne oziroma psihoterapevtske skupine (osebna rast) in celo politične organizacije. Podobne prakse nadzora uma lahko najdemo celo v nekaterih destruktivnih medosebnih odnosih.

Prevare, zavajanja, navidezna mistična doživetja, hipnotične tehnike, zloraba skupinske dinamike, ustvarjanje fobij in postopen nadzor nad čustvi, razmišljanjem, vedenjem in informacijami je samo nekaj praks, ki jih boste našli v knjigi. Avtor v njej spretno prepleta zgodbe številnih kultov in njihovih nekdanjih pripadnikov z znanstvenimi dognanji o tem, kako lahko nekdo ugrabi naš um, srce in duha.

Avtor je prepričan, da je naša največja ranljivost prepričanje, da se nam kaj takega ne more zgoditi. V nasprotju s splošnim prepričanjem je namreč večina posameznikov, ki se znajdejo v takšnih skupinah, povsem običajna in se jim ne bi nikoli pridružili, če bi poznali njihovo pravo naravo – to, ki jo spoznajo, ko je največkrat že prepozno. Knjiga vam bo pomagala, da boste lažje prepoznali različne prakse nadzora uma in skupine, ki delujejo kot kult, se pred njimi zaščitili ali našli načine, kako pomagati vašim bližnjim, ki so se morda znašli v kakšni od njih. 

Povprečen človek ne razume nadzora uma: ne ve, kako delujejo kulti, ne ve, katera vprašanja bi moral zastaviti, na katero vedenje bi moral biti pozoren, in ne verjame, da bi ga lahko kdor koli pripravil, da bi vstopil v kult. Prav zaradi tega je toliko običajnih ljudi odličnih kandidatov za rekrutacijo v kult.

Kar se tiče nadzora uma, smo vsi šibki, pa naj nam bo to všeč ali ne. Vsak si želi biti srečen. Vsak potrebuje naklonjenost in pozornost. Vsak išče nekaj boljšega v življenju: več modrosti, znanja, denarja, višji status, smisel in boljše odnose ali zdravje. Prav na te temeljne človeške potrebe in značilnosti prežijo tisti, ki novačijo v kulte.

Destruktivni verski kulti niso edini, ki na tak način ustvarjajo 'mistična' doživetja. Nek mojster borilnih veščin in samooklicani mentalist, ki je ustanovil svoj kult, je na skrivaj plačeval huliganom, da so na ulici oropali njegove učence, s čimer se je njihov strah pred zunanjim svetom še povečal, zato so postali še bolj odvisni od njega.

Zaustavljanje misli je najbolj neposreden način zmanjševanja posameznikove zmožnosti preverjanja realnosti. Če so ljudje zmožni misliti samo 'pozitivne' misli o njihovi vključenosti v skupino, potem so zagotovo ujeti. Ker naj bi bila doktrina in voditelj popolna, se za vsako težavo domneva, da je vzrok zanjo posamezni pripadnik kulta. Pripadniki se naučijo, da vedno krivijo sebe, in se preprosto še bolj trudijo. 

 

kulti-in-prakse-nadzora-uma-dr_-steven-hassan-zalozba_chiara_1832748586.jpg

Dr. Steven Hassan je bil kot najstnik tudi sam rekrutiran v kult, po izstopu pa je desetletja raziskoval prakse nadzora uma, ki jih uporabljajo kulti. Danes je eden vodilnih strokovnjakov za kulte in član številnih organizacij, ki se borijo proti neetičnim praksam nadzora uma. S svojim strateškim interaktivnim pristopom je tudi pionir novega pristopa k pomoči žrtvam nadzora uma. Pomagal je številnim ljudem, da so lahko izstopili iz destruktivnih kultov. Je magister svetovalne psihologije na Univerzi v Cambridgeu, licencirani svetovalec za duševno zdravje (LMHC) v zvezni državi Massachusetts in nacionalno certificiran svetovalec (NCC). Napisal je tri knjige, ki so bile izjemno dobro sprejete pri nekdanjih pripadnikih kultov, njihovih družinah, duhovnikih, strokovnjakih za kulte in psihologih: Kulti in prakse nadzora uma (1988, 1990, 2015, 2024), Razpletanje vezi (2000), julija 2012 pa je izdal knjigo Svoboda uma: kako pomagati bližnjim, da zapustijo nadzorujoče ljudi, kulte in prepričanja. Je reden govornik v več nacionalnih, mednarodnih in lokalnih medijih, med drugim USA Today, The Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, Newsweek, People Magazine, CNN, 60 Minutes, Dateline, NightLine, The Today Show in Good Morning America. Nastopil je tudi v oddajah Oprah Winfrey Show, Dr. Phil, Larry King Live, Dr. Drew in mnogo drugih. 

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00