strto srce 1

Strto srce

Florence Williams
Nagrada za najboljšo znanstveno knjigo PEN / E. O. Wilson leta 2023
PPC: 26,90 € Vaša cena: 26,90 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Florence Williams
Mehka vezava
397
Slovenski
Koda 9789617136678
Oceni
5 5 1 Product

 Avtorica s toplino, drznostjo,  duhovitostjo in odkritosrčnostjo ustvari napeto pripoved o žalosti po ločitvi in okrevanju, ki sledi.

Strto srce; Florence Williams

Ko četrtstoletni zakon raziskovalne novinarke Florence Williams, avtorice odmevne knjige Narava zdravi in popravi, nepričakovano razpade, ji je seveda jasno, da jo bo to vsestransko prizadelo. Toda, ko se posledice pokažejo tudi v izgubi fizičnega zdravja, se odloči poiskati znanstveno razlago za bolečine, ki jih povzroči strto srce. Poglobi se v povsem nova področja znanosti o »srčni bolečini«, da bi izvedela, kaj se v resnici skriva v strtem srcu in zakaj se o tem moti toliko splošno sprejetih modrosti.

Florence Williams se znajde na nepričakovani poti, ki jo pelje od ameriških raziskovalnih laboratorijev nevrogenomike do muzeja propadlih razmerij v Zagrebu, od ločitvenih terapevtskih delavnic do obiskovanja gora in narave. Naredi krvne teste za iskanje genetskih markerjev žalosti, prestane električne šoke, medtem ko gleda fotografije nekdanjega moža, in odkrije, da imunske celice prisluškujejo osamljenosti. Ko zbira nova spoznanja in strategije, da bi si povrnila zdravje, se poda v nova razmerja in išče uteho tudi na divji reki.

Strto srce je knjiga, v kateri se na osupljiv način prepletata znanost in odkrivanje samega sebe, s čimer spreminja tudi naše razumevanje osamljenosti, zdravja in tudi tega, kaj pomeni zaljubiti ali »odljubiti« se.

 

IZ KNJIGE

»Med strtim srcem in ranljivostjo je neposredna povezava. Besedi sta etimološka bratranca: razbitine vsenaokrog. Ko čutimo, da nas ključni ljudje v našem življenju nimajo radi, zlahka domnevamo, da nas je težko ljubiti. Kot področje preučevanja sta zavrnitev in izobčenje pritegnila pozornost psihologov dokaj pozno, kar je presenetljivo, če upoštevamo, kako močno lahko spremenita človekovo vedenje. Zdaj obstajajo cele podkategorije znotraj psihologije, ki se specializirajo za družbeno zavrnitev (ki jo včasih imenujejo družbena izključitev ali izobčenje), pa tudi za ločitev partnerjev, izgubo partnerja in seveda žalost. Ko imamo strto srce, bomo zelo verjetno izkusili vse čustvene vzorce v bolj ali manj tem vrstnem redu: zavrnitev, žalost, sram in eksistencialna osamljenost, pri čemer vsaka od teh spremeni možgane na načine, ki povzročajo trpljenje in pogosto tudi izrazito samouničujoča vedenja.«

 

  V košarico

 

Florence Williams je raziskovalna novinarka in večkrat nagrajena avtorica. Njena knjiga Narava zdravi in popravi  je bila med slovenskimi bralci lepo sprejeta. Redno piše za revijo Outside, njeni prispevki pa so objavljeni v časopisu New York Times, reviji National Geographic in drugje. Za knjigo Strto srce, v kateri se je podala na pot osebnega in znanstvenega raziskovanja posledic razhoda z možem in dolgoletnim partnerjem, je prejela nagrado PEN / E. O. Wilson Literary Science Writing Award za najboljšo znanstveno knjigo leta 2023. Živi v Washingtonu.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si