fbpx

Res vam hvala

res-vam-hvala
5 5 5 Product
Redna cena: 24,90 € Vaša cena: 24,90 €
Jugoslovanske železnice imajo super hitre vlake z magnetno levitacijo, v Čajevcu izdelujejo tablične računalnike....
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Specifikacija

Marko Vidojković
Mehka vezava
184
Slovenski

Res vam hvala je eno najbolj odmevnih in branih del s področja nekdaj skupne države v zadnjem letu.

Res vam hvala; Marko Vidojković 

Leto 2017: Jugoslavija ni nikoli razpadla, nasprotno, je visoko razvita država, v kateri levitacijski superhitri vlak od Beograda do Zagreba porabi pičlih trideset minut, v kateri se uporablja tablične računalnike Obod Cetinje ter vozi zastave 1001 in v kateri vlada vsesplošna prosperiteta. To je Jugoslavija, ki ne pozna nacionalizma in krvave vojne. Toda, iz sprva nepoznanih razlogov se začnejo odpirati portali, iz katerih prihajajo najprej četniki in ustaši, kasneje pa tudi nič hudega sluteč prebivalci neke druge, nam lastne postsocialistične realnosti. Začne se pravi politični triler, kjer se mešata dve realnosti, tista realna in tista utopična.

Leta 1989 se je namreč pod težo zgodovinskih premikov čas razcepil na dvoje, na tistega, v katerem Jugoslavija obstoji in na tistega, v katerem krvavo razpade. In prav ta utopična Jugoslavija, kot zmes nostalgije in alternative, je način razmišljanja o postjugoslovanski realnosti tukaj in zdaj.

Res vam hvala je roman provokativnega srbskega pisatelja Marka Vidojkovića. Delo je v zgolj nekaj mesecih, v originalu je namreč izšlo septembra 2017, poželo izjemen javni odziv in pri beograjski založbi Laguna doživelo že osem ponatisov. Res vam hvala je eno najbolj odmevnih in branih del s področja nekdaj skupne države v zadnjem letu.

Marko Vidojkovič (1975) si je na območju nekdanje Jugoslavije pridobil kar nekaj zvestih bralcev, in če smo v slovenščini že lahko brali njegove Kremplje (Kandže), so po preostalih knjigah bralke in bralci posegali kar v izvirniku. Zdaj je pripravljen prevod lanske regionalne uspešnice Res vam hvala (E, baš vam hvala), znanstvenofantastične akcijsko-satirične, alternativnozgodovinske špekulacije o tem, kakšna bi bila Jugoslavija, če bi obstala vse do današnjih dni. Mirko Šipka, moški zgodnjih srednjih let, je raziskovalec v Upravi za raziskovanje nepojasnjenih fenomenov – v otroštvu sta ga navdihovala stripovska junaka Martin Mystèr in Dylan Dog. Jugoslovanske železnice imajo super hitre vlake z magnetno levitacijo, v Čajevcu izdelujejo tablične računalnike in sploh gre za življenje v napredni, visokotehnološki družbi, kjer mora Šipka razvozlati primer pojavljanja nepoznanih oseb, ki puščajo prstne odtise že likvidiranih ali izgnanih četnikov in ustašev. Morda prihajajo iz vzporedne resničnosti? Kakšne le?

Žiga Valetič, Bukla 145

V košarico

Morda bi vas zanimalo še

Rezultati 1 - 8 od 16
Vaš E-mail: *
Vir prijave:

S prijavo na e-novice se strinjam s Splošnimi pogoji poslovanja in Politiko varovanja osebnih podatkov.
Name: *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si