fbpx

Retrospektiva

retrospektiva
5 5 5 Product
Redna cena: 19,90 € Vaša cena: 19,90 €
Drugi Demšarjev roman v seriji primerov inšpektorja Vrenka, po katerih je posneta serija Primeri inšpektorja Martina Vrenka
Na zalogi, dobava takoj!

Specifikacija

Avgust Demšar
Mehka vezava
200
Slovenski

Retrospektiva je drugi Demšarjev detektivski roman v seriji primerov inšpektorja Vrenka.

Retrospektiva; Avgust Demšar

Ideja zanj se je porodila že med nastajanjem prvenca. Retrospektiva je bila napisana v dveh zimskih mesecih leta 2005 ter v januarju leta 2006 skupaj z Oljem na balkonu ponujena slovenskim založbam. S tem se je rodil ciklus detektivskih romanov s skupnim naslovom Primeri inšpektorja Vrenka. Ta do danes obsega deset romanov.

V Retrospektivi je Demšar kriminalno zgodbo umestil v svet likovne umetnosti. Na otvoritvi pregledne razstave pred kratkim preminulega umetnika umorijo enega od njegovih sinov. Martin Vrenko in njegov mladi kolega Marko Breznik skozi preiskavo prodirata v svet umetnosti, zapletenih družinskih odnosov, medosebnih patologij, prepirov okrog likovne zapuščine, v svet mednarodnega trga umetnin in še česa. Tako kot je pri Demšarjevih detektivkah v navadi, se tudi Retrospektiva razplete nepričakovano in presenetljivo. Retrospektiva je bila prav tako kot Demšarjev prvi roman nominirana za nagrado kresnik, nagrado za najboljši roman leta. V letu 2021 je Retrospektiva doživela televizijsko priredbo.

Na pregledni razstavi preminulega slikarja se zbere njegova družina, lokalna umetniška srenja in celo kakšen mednarodni zbiralec. Svečan dogodek se odvija kot se spodobi, a le do trenutka, ko enega od slikarjevih sinov ne doleti nasilna smrt. Zadeve se dodatno zapletejo, ko naslednji dan umorijo ostarelo slikarjevo sestro, s slikami na razstavi pa se začnejo dogajati čudne reči. Višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko in njegov prizadevni pripravnik se tokrat znajdeta pred posebej težko nalogo. Po odgovore se odpravita v Trst, kjer pa se izkaže, da zadeve sploh niso takšne kot se zdijo.

PRIZOR IS SNEMANJA SERIJE:

Katarina Čas igralsko upodablja inšpektorjevo prijateljico Mojco.

Foto: Vladan G. Janković

Več o seriji: Napovednik že daje slutiti, s kakšnimi primeri bo imel opravka inšpektor Vrenko

Ne spreglejte ugodne cene kompleta treh knjig - Primeri inšpektorja Vrenka komplet 3 knjig

V košarico

 

avgust_demar_1201463135.jpg

Avgust Demšar je tisti slovenski pisatelj, ki je prinesel nov veter v slovensko žanrsko pisanje in skupaj s še nekaterimi drugimi pisatelji poskrbel, da je domača kriminalka danes cvetoč literarni žanr. Pred kratkim je izšla njegova jubilejna, deseta knjiga, z naslovom Cerkev . V njej se kriminalisti spopadejo z umorom škofa, ki ga je morilec umoril po maši v baziliki Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori. Avgust Demšar je psevdonim, s katerim se podpisuje Tomaž Zupančič, docent za likovno pedagogiko in didaktiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Morda bi vas zanimalo še

Rezultati 1 - 8 od 8
Vir prijave

segmentiranje

Name *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si