fbpx

Očim in pankrt

ocim_in_pankrt
Knjiga kot zdravilo
4.88889 5 9 Product
Redna cena: 17,00 € Vaša cena: -70%17,00 €5,10 €
Na zalogi, dobava takoj!

Specifikacija

Aleksandra Hampamer
Mehka vezava
184
Slovenski
135 x 208

Zamolčano nasilje nad otroki - PREVERJENO

Očim in pankrt; Aleksandra Hampamer

Oddaja ZVEZDANA

Intervju v reviji JANA

Očim in pankrt je pretresljiva zgodba o življenju neke deklice in neke starke. Medtem ko je prva vsak dan tepena in preživlja grozotno otroštvo, druga pripoveduje zgodbe, ki zdravijo in deklici pomagajo spopadati se s peklom, v katerem živi.

Aiya in Tara se znova srečata mnogo let pozneje tik pred Tarino smrtjo. Aiya se odpravi v mestece, kjer živi Tara, da bi se poslovila od starke, ki ji je spremenila življenje in določila njeno usodo; Tara pa jo pričakuje, da bi ji predala svoje življenjsko poslanstvo in jo spodbudila k služenju in pomoči drugim.

Medtem ko prvo čaka pot proti luči na koncu tunela, druga nadaljuje pot dobrote in sočutja ter tako išče svojo pot k osvoboditvi.

Skozi pretresljive zgodbe iz Aiyinega otroštva avtorica spregovori o ljubezni in strahu, sovraštvu in odpuščanju, sočutju in pomoči, ki nas lahko vodijo skozi življenje, ko se zdi, da je vse izgubilo smisel.

Tarine tople zgodbe nas spomnijo na znane življenjske resnice: Ne stori drugim tistega, kar ne želiš, da drugi storijo tebi; Kar seješ, to žanješ; Samo sprememba je večna in številne druge. Avtorica pripoveduje skozi avtobiografsko nit svojega otroštva, zgodbe pa nam govorijo o boju proti nasilju, posebej družinskemu, in vnašajo svetlobo tja, kjer temačnost strahu preprečuje pot ljubezni in pogumu za spremembe.

Po zaslugi Tare, ženske, ki se ni ničesar bala, je Aiya našla moč, da se zoperstavi strahu in najde svojo pot ljubezni in ozdravljenja.

Priporočilo k branju knjige si ogledate tudi na spletni strani POND

Vabimo k ogledu posnetka okrogle mize OČIM IN PANKRT, organizirane v sodelovanju SAZUja in Založbe Chiara.

Posnetek si lahko ogledate TUKAJ

Knjigi na pot;

Žrtve o nasilju, ki ga doživljajo redko in le stežka spregovorijo. Zato je knjiga  Očim in pankrt dragocena pripoved o izkušnji žrtve nasilja v družini. Bralcu zelo neposredno razkriva različna ozadja, ki žrtve priklenejo v družinsko okolje, kjer je prisotno nasilje in približa težavno pot žrtev ki jo prehodijo, da se osvobodijo ujetosti v strah, sovraštvo in bolečino. Vendar nekatere sledi ostanejo za vedno. Aiya svojo izkušnjo sklene z mislijo: » Zaprla sem to poglavje svojega življenja in se trudila, da bi mu odpustila, nikoli pa nisem pozabila«.

Dr. Lilijana Šprah, univ. dipl. psih. Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Družbenomedicinski inštitut

Vabljeni na ogled nove spletne strani namenjene PREPOZNAVI IN OBRAVNAVI ŽRTEV NASILA V DRUŽINI

Iz spremne besede;

Ocenjujem, da bo vsebina knjige, ki je pred vami, mnoge od vas ganila, nekatere med vami pa tudi pretresla. Glede na obravnavano problematiko in s svojo osebno izpovednostjo je v slovenskem prostoru zagotovo enkratna.

Obravnavana tematika je resna, vendar je besedilo napisano brez nepotrebnega dramatiziranja, objektivno in izjemno berljivo. Knjiga v ničemer ne obsoja, vendar v bralcu vzbudi mnoga vprašanja o življenju deklice, katere stiske navkljub očitnim znakom nihče od odraslih ni prepoznal. Ali ni želel prepoznati? Pogledal stran?

Glede na svojo vsebino je knjiga primerno čtivo za vse generacije, svoj namen ozaveščanja pa bi lahko odlično opravila tudi kot obvezno čtivo v ustreznih sistemih vzgoje in izobraževanja.

Dr. Leonida Zalokar

Recenzija Bukla

To je zgodba, ki s prikazom krute resničnosti sveta glavne junakinje Aiye kot britev ostro zareže v dušo bralca in ga ob tem nemalokrat gane do solz. To je zgodba, kakršne ne bi smel doživljati noben človek, pa vendar je prepogosto del vsakdanjika v marsikateri družini. Njena glavna junakinja Aiya, bistroumna in vedoželjna deklica, ki prva štiri leta odrašča ob mami in babici, potem pa vlogo njenega nikdar poznanega očeta prevzame njen očim. Ta se nad deklico spravlja s klofutami, brcami in tepežem, za povrh pa jo ves čas obklada z nezaželenim pankrtom. Aiya se pod težo krutih besed vedno bolj zapira vase, v svet samote in neizmerne bolečine. Toda potem na srečo spozna Taro, gospo, ki rešuje življenja ljudi in živali ter v vsakem živem bitju vidi le najboljše. Ranjeno deklico začne bodriti na poti skozi življenje, pri tem pa jo bogati in razsvetljuje s številnimi modrimi zgodbami. Tako končno Aiya le začne zbirati pogum, da se upre in zbeži od pošastnega očima, ki jo malo pred tem tudi spolno zlorabi ... Zgodba, zapisana brez olepšavanja, a obenem tudi brez pomilovanja glavne junakinje, šokira in jemlje sapo. Pa vendar je pisateljica predstavljeno problematiko razgrnila pred bralca tako tankočutno, da v njeni sporočilnosti lahko prav vsak najde moč in pogum za (katere koli) odločilne življenjske korake.
Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 115
© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno

 

O avtorici:

Avtorica knjige Očim in pankrt, Aleksandra Hampamer, solastnica založbe Dvostruka duga, se je odločila glasno spregovoriti o svoji življenjski zgodbi in skupaj z agencijo Dhar media postavila projekt “Dovolim si reči: Da, zlorabljena sem!”

Jedro projekta je knjiga Očim in pankrt, katere sporočilo je, da je treba o nasilju v družini odprto komunicirati in poučevati tako zlorabljene kot tudi tiste, ki so pasivne priče. Odprta komunikacija in razkrivanje, da se to res dogaja v vaši bližini ter da ne smemo molčati o tem, lahko reši komu življenje. Avtoričina izkušnja neprepoznavanja problema, s katerim se je soočala njena družina, s strani sosedov, policije in sodstva, je del vsakdanjika. Čeprav teorijo dobro poznamo, praksa kaže, da se ta problematika še vedno premalo obravnava. Težava odhoda od doma in strah pred zlorabo, še posebej za otroke, začne začaran krog, iz katerega lahko izstopijo le odrasli in hrabri.

Projekt “Dovolim si reči: Da, zlorabljena sem!” je sprožil val aktivnosti o tem problemu, začenši s promocijo knjige Očim in pankrt, z on-line komunikacijo preko spletne strani usudimsereci.com, aplikacijo o prepoznavanju in ozaveščanju nasilja in na koncu s kratko dokumentarno zgodbo o tej temi.

Morda bi vas zanimalo še

19,90 € Prepovedan klik
Tomaž Caserman
23,90 € Rabelj ljubezni
Irvin D. Yalom
29,00 € Druga žena
Kerry Fisher
25,00 € Kje je otrok
Milena Miklavčič
18,90 € Avtist in poštni golob
Rodaan Al Galidi
23,90 € Zbogom soodvisnost
Melody Beattie
Rezultati 1 - 8 od 11
Vir prijave

segmentiranje

Name *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si