moc-pohvale-in-graje

Moč pohvale in graje

Terri Apter
Presojanje in obsojanje v vsakdanjem življenju
PPC: 24,90 € Vaša cena: 24,90 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Terri Apter
Mehka vezava
365
Slovenski
Koda 9789617050622
Oceni
4.6 5 5 Product

Naša obsedenost s pohvalami in kritikami se začne že kmalu po našem rojstvu. V obdobju, ko smo povsem odvisni od drugih, se hitro naučimo ceniti pohvale in se bati posledic kritiziranja.

Moč pohvale in graje; Terri Apter 

V svoji najnovejši knjigi Terri Apter, priznana psihologinja in strokovnjakinja za družinsko dinamiko ter avtorica mnogih knjig, analizira presojanja v našem vsakodnevnem življenju, kako te sodbe in mnenja vplivajo na naše odnose in kako pohvale, kritike in sramovanje oblikujejo naše samozavedanje.

Ob tem med drugim pokaže, da je pohvala nujna za zdrav razvoj naših možganov, da naše izkušanje pohvale in graje vplivajo na dolžino našega življenja in da so zavestna pa tudi nezavedna presojanja, v katera smo vključeni vsak dan, pomembna preživetvena tehnika. Naša obsedenost s pohvalami in kritikami se začne že kmalu po našem rojstvu. V obdobju, ko smo povsem odvisni od drugih, se hitro naučimo ceniti pohvale in se bati posledic kritiziranja.

Ne glede na to, da sčasoma odrastemo iz otroške odvisnosti, tudi v (odraslem) poteku svojega življenja nadaljujemo s spremljanjem tega, kaj drugi mislijo o nas, pri tem pa razvijamo to, kar Terri Apter označuje kot »mnenjski meter«, ki nenehno spremlja ljudi in naše odnose z njimi ter ob tem registrira pozitivne ali negativne sodbe.

V strokovno poglobljeni knjigi Terri Apter razkriva, kako so odnosi med starši in otroki, med prijatelji in znanci ter med sodelavci v delovnem okolju prežeti s pohvalami in kritikami, ki segajo precej dlje od posameznih komplimentov in kritik. V delu, ki temelji na treh desetletjih raziskav, nam avtorica ponuja tudi orodje, s katerim se lahko poučimo o naših osebnih potrebah, ciljih in vrednotah ter z njim blažimo naše subjektivno presojanje na tak način, da laže toleriramo poglede drugih, s čimer osmislimo in ublažimo naše najbolj intenzivne, včasih tudi neprimerne odzive nase in na druge okoli nas. 

V košarico

TERRI APTER je doktorica znanosti in višja mentorica na univerzi v Cambridgeu. V svojem raziskovalnem delo se osredotoča na družinsko dinamiko in na odnos med delom in družino. Je avtorica več odmevnih knjig s področja vzgoje, med drugim Altered Loves: Mothers and Daughters During Adolescence (Spremenjene ljubezni: Matere in hčere skozi adolescenco). Težave mladostnikov pri njihovem prehodu v odraslost je raziskovala v knjigi Mit o odraslosti: Kaj potrebujejo najstniki od staršev, da postanejo odrasli (The Myth of Maturity: What Teenagers Need from Parents to Become Adults), v kateri je koncipirala model praga, ki ga morajo prestopiti mladi na poti k odraslosti, z problematičnimi materami pa se je ukvarjala v knjigi Težavne matere: razumevanje in preseganje njihove moči (Difficult Mothers: understanding and overcoming their power). Moč pohvale in graje (Passing judgment) je njena najnovejša knjiga.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si