naslovnica tolmuni

Tolmuni nežnosti

Romana Ercegović in Simona Čudovan
Poezija, ki v vas prebudi lepoto nežnih pokrajin lastne biti.
PPC: 23,90 € Vaša cena: 23,90 € kos
+
Na zalogi, dobava takoj!

Podrobnosti

9789617060119
Romana Ercegović in Simona Čudovan
Trda vezava
128
Slovenski
17 cm x 17 cm
Koda 9789617060119
Oceni
5 5 1 Product

Umetnost je hči te čudežne Zemlje, morda najlepšega, kar bo izkusilo ljudstvo, ki ga imenujemo človeštvo. 

Romana Ercegović in Simona Čudovan; Tolmuni nežnosti - pesniško - umetniška zbirka

Romana bere - oglejte si video posnetek.

Romana Ercegović in Simona Čudovan v »Tolmunih nežnosti« ustvarjata mehkočutno pretakanje poezije in likovne umetnosti, odstirata pogled v čarobne svetove življenja.
Romana Ercegović s svojo poglobljenostjo v življenje, v bralcu prebudi lepoto nežnih pokrajin lastne biti. Skozi pesmi nas popelje v osrčje narave in lastnega zavedanja. Skozi vsako besedo, ki ima globlji pomen in posebno sporočilnost, čutimo mir in svetost življenja.
Narava daje Romani posebno moč in občutja, ki jih skozi besede preda bralcu. Besede in njihov ritem izbira na poseben način, način, ki ga bralec lahko hitro začuti in ga popelje v kraljestvo svetosti.

… Lepota večnosti zasije skozi nebo,
ko se vsako jutro znova zaljubi v zemljo.
Vse zadiha v čistini Ljubezni.
Vse zaživi v Življenje.
Vse stvarstvo zasije v Resničnost …

Akademska slikarka Simona Čudovan s svojimi slikami odpira vrata v svetove sočasnih resničnosti, v mitske svetove bitij narave in njihovih modrosti. Njene slike nikoli niso abstraktne. Zmeraj utelešajo doživljanje resničnega sveta. Prevzamejo s svojo globoko govorico tišine, ki nagovarja spokojno, jasno in konkretno. Umetnici je tuje ločevanje na profano in sveto. Sejanje skozi sito Lepote je njeno vsakdanje opravilo. S svojimi deli spominja, da je svet okrog nas in v nas živ, da je v njem prisotnih veliko zavesti in obilje nedolžnosti. Avtorica prevaja njihovo govorico, da se zavemo njihove in svoje plemenite prisotnosti.

V to knjigo, zlato posodo, kot pravita avtorici, polagata, kar sta prinesli iz ljubljenih dežel.

V košarico

Posnetek Pesniških dvobojev na festivalu Poezija in vino, na Ptuju, avgust 2019. Na tej prireditvi se je poezija Romane Ercegović iz zbirke Tolmuni nežnosti (založba Chiara) uvrstila v finale.

Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.....

 

O knjigi so povedali:

Moram priznati, da vaše pesmi berem naglas in ob tako odlični vsebini pozabim na slovnico - no, ne čisto, ampak ... vaše pesmi so resnično odlične. Sem vesela, da jih lahko preberem pred drugimi. :-)

Jasmina Spahalić, magistrica slovenistike

 

 "V globine enosti se podam, ko prebiram zdravilne besede in preplet le-teh. Draga Romana, poseben dar imaš, da se ti skozi preprostost nizanja ravno pravih besed uspe dotakniti starodavnih modrosti, sedanjega trenutka in zaupanja v naslednji dan. Tvoje stvaritve posluša, prebira in čuti celotna bit in se ob tem vsakič znova odpira novi zavesti. Resnično hvala za to, da milo, ranljivo, odprto, srčno, pogumno, modro, globoko, močno slediš navdihom in ustvarjaš priložnosti, da se povežemo z nezavednim in zavednim. Se zdi, da bi lahko pisala v nedogled kaj vse meni pomenijo tvoje stvaritve pa bi se hvaležnosti še ne izrazilo dovolj."

Patricija Levstek

 

Prepotovala sem skozi Tolmune nežnosti. Solze imam v očeh. No, ne le v očeh. Tečejo mi po licih. Ne od žalosti, temveč od Lepote, ki se me je dotaknila in mojo dušo spomnila… Bolečina se izpira…in Lepota je tista, ki sije pod njo. Romanine pesmi so takšne … ki se dotaknejo in skozi katere pronica Lepota v svet. To so globoke, modre in neskončno mile reke besed …. ki morajo v svet. Naj budijo Srca, naj se jih dotikajo, naj nas spominjajo na Lepoto, na modrost, na nežnost. Na Resnico.

Romanino delo je neskončna Lepota bivanja in nekaj, kar našemu svetu vrača Ljubezen. In slike Simone so …izjemne! Dar …velik dar …oboje skupaj neprecenljivo … Skozi ta ustvarjeni biser … slišim Glasbo Srca."

Andreja Cepuš

 

 Dragi moji, to je več kot Božansko Čudovito❣❣❣
... Prav o tem sanja, prav po tem kliče moja Sveta Ženska v meni. Ženske smo dobesedno podhranjene, sestradane in oropane iskrenih dotikov in nežnosti. Menim, da so nam v nekem obdobju odvzeli ta prvobitni čut za čaščenje in negovanje svete ženske v sebi in tako smo zašle. Zašle smo s svoje srčne poti iz svojega kraljestva in tako po svetu željno iščemo poglede, dotike, objeme, pohvale se dokazujemo in tekmujemo ...

Hvala vama za tako globoko, čutno delo. Vse, kar vidiš, je živo, je čutno, je zaznavno, oddaja energijo, ki nežno prebuja in ozavešča moj sveti obstoj - kraljestvo moje Svete Ženske in ta vibracija se sidra v meni, v pravem pomenu besede sem sama sebi dovolj. Čutim izvorno žensko moč in zaupam si, spet sem doma. HVALA VAMA❣

Sonita Paternost

 

"Prav vse pesmi so me nagovorile, pobožale, napolnile, osrečile. Vedno uživam v njih. So take ... pesmi za dušo. Včasih si kakšno preberem naglas, da zaslišim zven in šepet besed, ki odzvanjajo v meni. Božajo mojo bit, objemajo moje srce. Čudovito pišeš."

Alenka Nežmah

 

"Nedavno sem zasledila vaše verze. Naravnost osupnili so me. Imate tisto nekaj, kar v pripovedi oz. pesnitvi - obudi neke prastare spomine. Še posebej se me je dotaknila "Stara šamanka v meni ve ..."

Sneža /Ažens Art

 

"Besede se dotikajo mehko, najmehkejše ... hvala za vse dotike in komaj čakam, da se zberejo v knjižici."

Mirjam Senica

 

Romanine pesmi se vedno znova dotaknejo mojega skritega bistva in na njene nežne strune zaigrajo pogumno melodijo.

Emily Enveritas

 

"In ko to berem, je stara čarovnica v meni mirna in radostna in zdaj ve, da ni sama. Hvala."

Darja Vrana

 

"S svojimi pesmimi budiš spomine moje duše na povezanost in soustvarjanje, z zavestjo skozi čas in prostor."

Anaya Nandaprema

 

"Tvoje čudovite pesmi mi sežejo do dna duše."

Zdenka Strnad

 

"Ganjeno jočem od lepote poezije o tej neizogibni pogojenosti, osvobajanju ... toku Življenja".

Romana Strašek 

 

 "Neskončna hvaležna sem za to čudovito mistično poezijo,  ki me tako objema. Vsa sporočila čutim kot svoja, odeta v obleko rim in ilustracij kot dejanske tolmune nežnosti, ki se zlivajo v vsako celico telesa in vibrirajo s sleherno. Čarobno. Hvala."

Katarina Habe

 

"Ravnokar sem prebrala vašo čudovito knjigo poezije Tolmuni nežnosti, objeto v čudovite ilustracije Simone Čudovan. Tako neverjetno me je ganila in premaknila, da sem vam hotela to sporočiti. Besede so res močna magija, v meni so odresonirale potlačene bolečine, jeze, predvsem pa milina, nežnost in neskončna reka ljubezni. Srčna hvala za ta dar."

Urška Orešnik

Verzi v tej zbirki pesmi so nežno sugestivne pletenice besed, ki spominjajo na starodavna sveta besedila, na speve šamanke, s katerimi ustvarja subtilne miselne in zvočne vibracije. Nežni so kot voda in močni, kot je voda. Skrivnostni so kot tolmuni. Pesnica, ki je tudi celostna uprizoritvena umetnica, z njimi podoživlja arhetipe, prisluškuje notranjim vzgibom in odpira davno izginule, toda nikoli pozabljene portale vstopa v vzporedne svetove. Z njimi se zahvaljuje vsemogočni naravi, ki ji je navdih, velika mati in davna prednica v enem, izvor duhovne moči in vrelec intuicije. V njenem duhovnem kozmosu plešejo svoj večni ples zemlja, ženskost, življenje, večnost, ljubezen, nežnost, resničnost, stvarstvo, prostori božanskosti, mod­rost, srčnost, tišina, svetloba ... Bralca vabi, da skupaj vstopita v novo resničnost, ki ju že čaka.  Maja Črepinšek, Bukla 150 © Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno

 V košarico

 

romana1_704140535.jpg

Romana Ercegović

Ljubi gledališče, ustvarjanje poti v čarobne svetove notranjosti in izkušnje različnih vlog, na odru in v življenju. Je doktorica znanosti na področju dramaturgije, gledališka in literarna ustvarjalka, ustanoviteljica Obrednega gledališča Duša Zemlje, avtorica dramskih besedil, igralka, režiserka v mednarodnem gledališču Divine Joy Theater, mama ... Z možem Johnom McCurdyjem vodita šolo novih načinov ustvarjanja Library of the Rose.
Študirala je dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, končala
magistrski študij na Lesley University v Cambridgeu, ZDA, doktorirala na Univerzi v Ljubljani
leta 2013. Ustvarila je svojo izvirno poetiko obrednega gledališča - avtorske predstave Molitev Zemlji (2000), Elektra (2001), Bela Bizonka (2003), Marija Magdalena (2007), Persefona, zgodba o ljubezni do sebe (2016) – ter knjigo Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalne Evrope do
obujanja svetosti v gledališču našega časa (2017, Slovenski gledališki inštitut).
Napisala je deset avtorskih gledaliških besedil (in nekaj dramatizacij), ki so bila uprizorjena na
slovenskih in mednarodnih odrih. Med njimi so tudi uspešnice za otroke Travnik čarobne lepote,
Pingvin Cofek in dramatizacija Mačka Murija v SLG Celje.
S Simono Čudovan sta ustvarili že nekaj čudežnih dežel. Poleg pričujoče zlate posode pesmi in
slik, ki jo držite v rokah, je med njimi tudi slikanica za otroke in odrasle Vedno te ima nekdo rad.
Več o Romani: http://www.romanaercegovic.com/

simona_1_994615848.jpg

Simona Čudovan se posveča mitologiji narave.
Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študirala slikarstvo in diplomirala leta 2004. Od leta 1989 se izobražuje in deluje tudi na področjih kostumografije, oblikovanja, ilustracije, kiparstva in scenografije ter pedagogike. Slikarska dela razstavlja v Sloveniji in tujini. Ilustrirala je slikanici Vedno te ima nekdo rad (Romana Ercegović) in V vilinskem svetu (Marko Pogačnik). V sodelovanju z Matejo Ribarič (Slovenski šolski muzej ter Chamelli Innocenti) je ustvarila ilustracije za učne karte Pripovedi rastlin (2012-2016).
Je soavtorica več stalnih kiparskih postavitev v Sloveniji in Evropi, posvečenih Naravi (2006 2017), med njimi je Dežela izobilja pri nas, Ljuba voda, kako si? na Češkem, Izviri Življenja v bosanskem Visokem ... Kot kostumografinja in scenografinja sodeluje z Obrednim gledališčem Duša Zemlje (Persefona, zgodba o ljubezni do sebe (2016), Nežne so tvoje roke, Milost (2017), z mednarodnim gledališčem Divine Joy Theater, v gledališki produkciji za otroke sodeluje s Sašo Gorše in njeno izjemno Škatlo presenečenja (Varuhinja Lune) ter drugimi. Med 2002-2007 je kot kostumografinja ustvarjala za historične prireditve pri nas in v tujini.
Oblikuje razstavne projekte in publikacije (2012-2019). Sodeluje z vzgojno izobraževalnimi zavodi pri razvoju pedagoških programov (2017-2019).

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si