Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
vojni-dnevnik

Vojni dnevnik

Boštjan Videmšek
Strelski jarki so resnični, zemlja je mokra, v nosu zaščemi oster vojn po strnjeni krvi – tudi v udobnem domačem fotelju.
PPC: 24,90 € Vaša cena: -7%24,90 €23,16 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Boštjan Videmšek
Mehka vezava
223
Slovenski
Koda 9789617136661
Oceni
5 5 7 Product

Knjiga se dogaja na (ne)znani lokaciji v današnjem času, je prvi vstop avtorja v polje (avto)fikcije. V njem skozi prvoosebno pripoved predstavi uspešnega vzhodnoevropskega pisatelja v zgodnjih srednjih letih, ki se po pretresih v zasebnem življenju čez noč znajde sredi vojne vihre. 

Vojni dnevnik; Boštjan Videmšek

Kot zapriseženi humanist, zavezan pacifizmu in ostrim etičnim načelom, se znajde na prepihu. Vojna, za katero je bil do zadnjega prepričan, da je ne bo, njegova teoretična prepričanja preizkuša v brutalni praksi.

Junak Val se v tem romanu, ki se spretno giblje po meji med fikcijo in resničnostjo, znajde v silovitem precepu: partnerka Dalija ga je zapustila, ker ni hotel zapustiti ostarelih staršev. Zdaj ga, humanitarka, poskuša rešiti, medtem ko on s pomočjo svojega najboljšega prijatelja Vika, brata dvojčka, poskuša rešiti svoja starša in sestro, ki so se znašli za sovražnimi bojnimi črtami.

Vojni dnevnik je protivojni roman o sprejemanju odločitev, etiki, stranpoteh digitalne dobe in medijev, strahotah vojne, temeljnih odnosih, ljubezni, prioritetah, prisotnosti ali odsotnosti svobodne volje, determinantah, militarizmu – duhu časa.  Ali kot pravi avtor – ne na Zahodu ne na Vzhodu nič novega.

"Že kot novinar je Boštjan bralce želel vpeti v zgodbe, za katere je verjel, da so naše, čeravno so se dogajale nam tujim ljudem na oddaljenih koncih sveta. A verjel je, da bi vsaka vojna morala biti naša vojna in vsak begunec naš begunec. Vsaj tako bi morali razumeti svet, je verjel, če bi resnično verjeli v konvencije o človekovih pravicah. V romanu Vojni dnevnik zanj vse skupaj postane še bolj osebno. Še manj je distance, še manj prostora za ravnodušnost, za umik pogleda. Vojna v romanu z razlogom ni postavljena v Ukrajino, temveč se odvija v neimenovanem prostoru, ki je na videz enak našemu. Ker ga namreč pisatelj dojema in obravnava kot našega, ga je kot našega prisiljen dojemati tudi bralec. Pa četudi mu je ves čas jasno, za katero zgodbo gre. Zato Vojni dnevnik beremo kot roman o vojni, ki se dogaja nam."

Goran Vojnović, pisatelj in režiser (iz spremne besede)

V košarico

bostjan.jpg

Boštjan Videmšek (1975), novinar in vojni poročevalec, je dolgolet­ni sodelavec številnih največjih svetovnih časopisov in revij ter avtor sedmih knjig. Vse (Vojna terorja, Upor, Na begu, Dispatches from the Frontlines of Humanity, Plan B, Zadnji dve – skupaj z Majo Prijatelj Videmšek) razen samoizpovednega Ultrabluesa (v soavtorstvu s Samom Rugljem in Žigo X. Gombačem) sodijo v žanr žurnalistične, stvarne literature. Vojni dnevnik je njegov romaneskni prvenec.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00