Izjemna knjiga, ki razkriva skrivnosti oljčnih listov – 30-krat močnejših antioksidantov kot oljčno olje.
Oljčni listi so vir lepote, zdravja in energije; dr. Polonca Andrejčič Mušič
Recepti za domače zdravilne in negovalne pripravke ter jedi z izvlečkom iz oljčnih listov
Oljčni listi so kar 30-krat močnejši antioksidant kot visokokakovostno oljčno olje, vendar so pogosto spregledani. Knjiga dr. Polonce Andrejčič Mušič prvič v svetovnem merilu predstavlja oljčne liste kot novo sodobno začimbo in razkriva njihove neverjetne koristi za telo in duha.
V uvodnem delu knjige so predstavljeni znanstveni dokazi in klinične raziskave, ki potrjujejo, kako oljčni listi krepijo imunski sistem, zmanjšujejo vnetja ter prispevajo k celostnemu zdravju. Sledijo praktični recepti za pripravo naravnih zdravilnih in negovalnih pripravkov ter inovativne kulinarične ideje, ki jih lahko preprosto uporabite v svoji kuhinji.
Oljčni listi v tej knjigi postanejo nepogrešljiv del zdrave prehrane, značilne za mediteransko dieto, ob tem pa avtorica predstavi njihove okuse kot dodatek solatam, zelenjavnim jedem, ribam in celo nekaterim celinskim jedem. Knjiga bralcem ponuja tudi recepte za pripravo jedi, ki so hkrati preproste in bogate s hranili.
Knjiga Oljčni listi so vir lepote, zdravja in energije bralce spodbuja, da odkrijejo možnosti vsakodnevne uporabe tega naravnega superživila in naredijo korak k bolj zdravemu in uravnoteženemu življenjskemu slogu.
Knjiga avtorice Polonce Andrejčič Mušič z naslovom Oljčni listi so vir lepote, zdravja in energije predstavlja nadaljevanje njene uspešne knjige o mediteranskih zeliščih, ki je bila izdana v letu 2022. Čeprav so oljčne liste kot zdravilno sredstvo v boju proti infekcijam pri poškodbah in pri boleznih s povišano telesno temperaturo uporabljali že v davnih časih, pa so mnogotere zdravstvene koristi oljčnih listov laboratorijsko potrdile in podrobneje razložile šele raziskave, opravljene v 20. in 21. stoletju. Tako avtorica v uvodu knjige povzema ključne ugotovitve o koristih izvlečka iz oljčnih listov za naše zdravje, ki temeljijo na izsledkih kliničnih testiranj ter rezultatih poglobljenih laboratorijskih in drugih znanstvenih raziskav. V nadaljevanju pa podaja izvirne, vendar preproste recepte, ki oljčne liste vključujejo tako v izdelavo raznovrstnih domačih zdravilnih in negovalnih pripravkov kot tudi v pripravo različnih vsakdanjih jedi. Tako je ta knjiga v svetovnem merilu edinstvena, saj so oljčni listi, ki so kar 30-krat večji antioksidant kot visokokakovostno oljčno olje, prvič predstavljeni kot nova sodobna začimba, ki je nepogrešljiva sestavina zdravih jedilnikov mediteranskih diet. Poleg tega, da se okus oljčnih listov odlično poda k mediteranskim solatam, zelenjavi in ribam, pa njihov malce trpko-grenak okus lahko edinstveno oplemeniti tudi prenekatere celinske jedi. Zato ta knjiga skozi zgovorno besedo in bogato sliko spodbuja koristno vsakdanjo uporabo oljčnih listov v najrazličnejše namene in tako bralcem in bralkam ponuja izjemne, vendar premalo izkoriščene možnosti za bolj zdravo življenje. -dr. okoljske biokemije Tadej Mezek, MBA