fbpx
Frédéric Beigbeder

Frédéric Beigbeder

Frédéric Beigbeder je francoski pisatelj in literarni kritik,  avtor romanov 2.999 SIT, Windows on the world in Ljubezen traja tri leta, Oona in Salinger, ki so prevedeni  tudi v slovenščino.

Rodil se jeleta 1965 v predmestju Pariza v premožni meščanski družini. Po študiju je začel delati kot kreativec v oglaševalskem podjetju. Njegova najuspešnejša reklama je bila za Wonderbra z Evo Herzigovo, ki je po različnih raziskavah javnega mnenja ena od najbolj prepoznavnih reklam. Delal je tudi kot novinar, voditelj TV-oddaje in urednik založbe. Kot pisatelj je zaslovel s škandalozno satiro 2.999 SIT, v kateri se norčuje iz oglaševanja, navdušil pa je tudi s pretresljivo pripovedjo o dogajanju v restavraciji na vrhu newyorškega Svetovnega trgovinskega centra 11. septembra 2001 z naslovom Windows on the World. V slovenskem prevodu je izšel tudi roman Ljubezen traja tri leta, v katerem tridesetletnik brez dlake na jeziku opisuje svoje ljubezenske izkušnje, prešuštva, ki pripeljejo do ločitve, in stanje negotovosti. Gre za zadnji in najuspešnejši del njegove trilogije o Marcu Marronierju, nekakšnem avtorjevem alter egu, pisatelju, oglaševalcu in časnikarju, ki praznino svojega življenja zapolnjuje z zabavami, drogami in ženskami. Leta 2009 je za knjigo Francoski roman prejel Renaudotovo nagrado.

Roman Oona & Salinger govori o kratkotrajni ljubezni med mladim pisateljem J. D. Salingerjem in hčerko največjega ameriškega dramatika Oono O’Neill. Ker njuno ljubezen zmoti druga svetovna vojna, se njuna idila kmalu konča. Leta 1943 se Oona poroči s Charliejem Chaplinom, leta 1950 pa izide znameniti Salingerjev roman Varuh v rži.

Več o avtorju: TUKAJ

 

"Roman Frédérica Beigbederja Oona in Salinger temelji na resničnih osebah, verodostojnih dejstvih, datumih, ki jih je mogoče preveriti. Pisatelj jih vestno navaja, domišljena je ljubezenska zgodba, izmišljeni so dialogi in vsebina pisem, ki resnično obstajajo, vendar avtor ni imel vpogleda vanje. Roman ni fikcija, roman je čista "fakcija", je zapisano v uvodu.”

Oona in Salinger, Nada Breznik, iz oddaje S knjižnega trga na 3. programu Radia Slovenija (ARS)

 

"Ona, Oona, zvezda nočnega življenja in hči literarnega nobelovca Eugena O’Neila, ki je družino opustil zaradi odljudnosti in – skladno z irskim temperamentom – odgovornosti izključno do literature in pijače, in pisatelj Jerome Salinger, preden je napisal Varuha v rži, sta simpatizirala in se mladostniško kurila. Dokler ni šel on v vojsko, vojno in tam doživel svašta, njo pa je medtem zasnubil in kasneje poročil veliko starejši Charlie Chaplin, lovec na fančule, zraven po poklicu komik.”

Oona in Salinger, Matej Bogataj, Mladina

 

“Kaj vse je dogajalo v tem kratkem času, odkar sta se nekega večera spoznala v enem od newyorških lokalov, pa do takrat, ko je – tako Beigbeder – Oona O'Neill Salingerju pomagala najti avtorski glas, s katerim je napisal svoj slavni roman Varuh v rži, nam razkrije to spretno napisano delo, ki nas popelje v eno od bolj izzivalnih ljubezenskih zgodb 20. stoletja.”

17,00 € Oona & Salinger - trda vezava V košarico

Vaš E-mail: *
Vir prijave:

S prijavo na e-novice se strinjam s Splošnimi pogoji poslovanja in Politiko varovanja osebnih podatkov.
Name: *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si

Želite knjige kupovati ceneje!

... in biti obveščeni o novostih in akcijskih ponudbah?!

Prijavite se v e-novičke založbe Chiara

Vaš E-mail:

x

© Založba Chiara. Vse pravice pridržane. izvedba ideArt