Škrob je rešitev
"Prisegel sem, da bom negoval in zdravil bolne in jih varoval pred zlom in nepravičnostjo. Prisegel sem, da ne bom nikdar predpisoval zdravil in izvajal medicinskih postopkov, s katerimi bi ogrožal življenja svojih pacientov."
- John McDougall, eden najuglednejših zdravnikov in avtor enajstih knjig o zdravju in hrani
Z izjemnim veseljem vam predstavljamo novo knjigo dr. Johna McDougalla, svetovno znanega zdravnika, enega vodilnih avtorjev na področju zdravljenja s hrano. Avtorja zagotovo poznate, saj je napisal že enajst knjig, svetovno slavo pa dosegel s knjigama McDougallov načrt in Izzivalno drugo mnenje.
V enajsti knjigi Škrob je rešitev je dr. McDougall strnil vse svoje znanje in več kot 40-letne izkušnje zdravljenja.
V poplavi knjig o zdravem prehranjevanju in hujšanju ima ta zagotovo posebno mesto, saj nas vrača k naravnim koreninam zdravega prehranjevanja, kjer je doseganje in ohranjanje zdrave teže zgolj posledica. Obilo znanstvenih dokazov iz različnih panog (medicine, nutricionistike, zgodovine, arheologije, biokemije…) bo mnoge bralce prepričalo, da smo ljudje naravni škrobojedci in da je škrob rešitev za številne zdravstvene težave, o čemer pričajo tudi številni praktikanti takšnega načina prehranjevanja.
Knjiga ima 352 strani in vsebuje tudi čez 100 receptov za okusne izvirne jedi.
DEJSTVO:
OGLJIKOVI HIDRATI SO ZA VAS DOBRI
V nekaj desetletjih, vse od Atkinsa do Dukana, je strah pred vsemogočnimi ogljikovimi hidrati zavladal nutricistični industriji. Samo omemba s škrobom bogate hrane sproži tako nelagodje kakor tudi hrepenenje. Resnica pa je, da ogljikovi hidrati niso sovražnik.
Avtor številnih prodajnih uspešnic John A. McDougall, dr. med., in njegova žena, odlična kuharica Mary, sta dokazala, da vam dieta, bogata z ogljikovimi hidrati, pomaga pri izgubi kilogramov, prepreči in ozdravi številne bolezni. Škrob je rešitev temelji na preprosti zamenjavi – telesu boste dali energijo predvsem z ogljikovimi hidrati, namesto z beljakovinami in maščobami. Zadovoljni boste, imeli boste več energije, vaš izgled in počutje pa bosta izvrstna.
Modne diete pridejo in gredo, dr. McDougall pa je zagovornik rastlinske prehrane že desetletja. Njegovo znanje je pomagalo na tisoče ljudem, da so postali vitki in si povrnili zdravje. Veliko izpovedi boste našli v tej knjigi, med njimi tudi zgodbe ljudi, ki so izgubili po 60 kilogramov zgolj v nekaj mesecih, ter bolnikov, ki so zboleli za smrtno nevarnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, artritis in bolezni srca.
Priporočilom, zasnovanim na najnovejših znanstvenih raziskavah, je lahko slediti, naučila pa vas bodo, kaj jesti in čemu se izogniti, kako nadomestiti priljubljene jedi in pametno izbirati jedi, ko se prehranjujete zunaj.
Začeli boste s 7-dnevnim zanesljivim uvodnim programom. Uživali boste v raznoliki hrani in prigrizkih, ki zagotavljajo, da ne boste nikoli lačni, ob tem pa boste izgubljali težo! V pomoč vam bodo navodila, kako načrtovati tedenski jedilnik in skoraj 100 receptov za pripravo slastnih, mamljivih (in poceni) jedi, ki bodo takoj postale del vaše vsakdanje prehrane.
Škrob je rešitev je revolucionaren program, ki vam bo pomagal pri izgubi odvečnih kilogramov, izboljšal bo vaše zdravje, prihranili boste denar in spremenili svoje življenje.
John A. McDougall, dr. med., je skupaj z ženo Mary soavtor mnogih prodajnih uspešnic, sodeloval pa je tudi pri dokumentarnem filmu in knjigi Raje vilice kot nože. V svojem McDouggal Live-In Program v Santa Rosi, Kalifornija, McDougall zdravi bolnike in uči zdravnike ter študente, kako najpogostejše bolezni, namesto z zdravili in operacijami, pozdraviti s hrano.
O KNJIGI SO POVEDALI NAJVEČJI STROKOVNJAKI S PODROČJA ZDRAVJA IN PREHRANE
Dr. John McDougall je zaradi svojih neverjetnih dosežkov, znanja ter poguma, da se
bori za svoje ideale, postal eden najbolj uveljavljenih zdravnikov s področja
nutricionistike. Za tisoče njegovih bolnikov je postal prava ikona. Ko boste prebrali to
knjigo, bo ikona postal tudi za vas.
–T. Colin Campbell, PhD, soavtor knjige Kitajska študija
Poslanstvo Dr. Johna McDougalla je, da nas naredi bolj zdrave. Preberite Škrob je
rešitev. Lahko vam reši življenje in razum.
– Dennis Bourdette, dr. med., predsednik oddelka za nevrologijo na Univerzi za zdravje in
znanost v Oregonu
Škrob je rešitev je enostaven in učinkovit način za dosego najboljšega zdravja.
Neprimerljivo znanje in izkušnje dr. McDougalla so nam prinesle najboljši možen način,
kako ljudem pomagati pri izgubi kilogramov, kako znižati raven holesterola in krvnega
tlaka, kako dvigniti energijo in spremeniti svoje življenje.
– Neal Barnard, dr. med., ustanovitelj in predsednik odbora zdravnikov za odgovorno medicino
(PCRM)
Ko boste prebrali to knjigo, boste plesali od sreče. Aleluja, prinesite testenine!
– Kathy Freston, avtorica knjige Vegan
Škrob je rešitev vam na drzen ter iskren način natančno pokaže, kako si povrniti
življenje in zdravje. Nihče ni nikoli podal tega sporočila tako jasno. Najnovejšemu delu
dr. McDougalla je usojeno, da postane klasika.
– Douglas J. Lisle, PhD, soavtor knjige Pasti užitka
Dr. McDougall in Mary sta ponovno uspela. Škrob je rešitev je temeljita in očarljiva
predstavitev koristi za zdravje in odlične prehrane na rastlinski osnovi. Poleg tega, da je
hrana zdrava, je okusna in čudovita.
– Robert A. Rosati, dr. med., soavtor New York Times uspešnice Rešitev z rižem.
Tokrat je McDougallova zvezda sam John McDougall. V sodelovanju z ženo Mary sta
napisala mojstrsko zasnovan vodič o zdravi prehrani. Knjiga Škrob je rešitev razbija
škodljive mite in poudarja ter izpostavlja trajne koristi prehrane, temelječe na celovitih
živilih rastlinskega izvora, kot temelja prehranske revolucije, po kateri hrepenimo.
- Caldwell B. Esselstyn, ml., dr. med., avtor knjige Preprečite in obrnite napredovanje bolezni
srca
Johnu McDougallu, dr. med., je vnovič uspelo napisati sijajno knjigo, polno
koristnih nasvetov, ki temeljijo na njegovih večdestletnih izkušnjah in verodostojnih
znanstvenih izsledkih. John McDougall hrabro razkriva resnico o tem, kako medicinski
strokovnjaki zavestno prezirajo pomen prehrane za zdravje in kako se zlovešče
korporacije bogatijo s prodajo visoko procesirane hrane brez koristnih učinkov in
trženjem zmeraj novih modnih diet. Informacije, strnjene v pričujoči knjigi, bralce in
bralke poučujejo o vsem, kar je treba vedeti za uspešno zmanjšanje prekomerne telesne
teže in uspešno ozdravitev.
- Alan Goldhamer, kiropraktik, direktor poliklinike za kiropraktiko, medicino in psihohigieno in
soavtor knjige Pasti ugodja
Škrob je rešitev predstavlja eno najpomembnejših del o zdravi prehrani. Kot razkriva
avtor, John McDougall, dr. med, ljudje cvetimo ob celoviti škrobni hrani. Škrobna živila,
kombinirana z zdravimi obroki sadja in zelenjave, predstavljajo popolna živila, ki
preprečujejo in odpravljajo bolezni zaradi življenjskega sloga, kot so debelost, bolezni
srca in ožilja, srčna in možganska kap, sladkorna bolezen in rakava obolenja, katerim
botruje običajni zahodnjaški življenjski slog in za posledicami katerih umre 80 %
Američanov. Recepti, objavljeni v pričujoči knjigi, so izvrstni in povsem preprosti.
Knjiga Škrob je rešitev bo spremenila vaše življenje. Preberite jo in živite po njej!
- John P. Mackey, ustanovitelj in soizvršni direktor verige trgovin z zdravo in organsko
pridelano celovito prehrano
Ta odpadniški zdravnik je poučen o vsem, kar predstavlja ključ do korenitega
izboljšanja zdravja. Poznam mnogo ljudi, ki so s pomočjo McDougallovega programa
uspeli bistveno izboljšati svoje zdravje in zdravje svoje družine. Vsebina in sporočilo
knjige sta jasna in brezkompromisna.
- John Robbins, avtor knjig Ni srečnih krav, Prehranska revolucija in Zdrava prehrana za novo
Ameriko
Izjava "Jejte, kar koli, kadar koli in kolikor koli želite" zveni preveč dobro, da bi bila
resnična. Vendar knjiga Škrob je rešitev Johna McDougalla, trdo utemeljena na
znanstvenih dokazih na bralcu prijazen in razumljiv način ponuja prav to: neverjetno
dobro in hkrati resnično.
- George D. Lundberg MD, glavni urednik spletnega portala za strokovnjake s področja
zdravstva MedPage Today
Odlična novica! Zdaj lahko jemo ogljikove hidrate brez občutka krivde in ohranimo
vitko linijo.
- Elizabeth Kucinich, vodja sektorja za javno zdravje pri zdravniškem odboru za odgovorno
medicino ZDA
ZAVEZAN BOLNIKOM IN NE FARMACIJI
Pogosto so me vprašali, zakaj kot zdravnik zavračam pristope in postopke
stanovskih kolegov. Odgovor je na dlani. Nikdar nisem prisegel, da bom ščitil finančne
interese medicinske industrije. Prisegel sem, da bom negoval in zdravil bolne in jih
varoval pred zlom in nepravičnostjo. Prisegel sem, da ne bom nikdar predpisoval zdravil
in izvajal medicinskih postopkov, s katerimi bi ogrožal življenja svojih pacientov.
Popolnoma se zavedam, da me zaradi stališč, ki jih goreče zagovarjam, marsikdo ne
mara, ker so ogroženi njihovi interesi. A s to krivico lahko živim. Vse preveč zdravnikov
in dietetikov je bolj zvestih vplivnim prehranskim korporacijam in farmacevtskim
družbam kot svojim pacientom.
Prepričan sem, da imajo kolegi iz medicinske stroke dobre namene, vendar jim njihovo
pomanjkljivo védenje o osnovah in bistvu zdrave prehrane preprečuje, da bi lahko
dejansko in učinkovito zdravili bolnike in jih zaščitili pred škodljivimi vplivi. To mi je še
kako dobro znano. Ko sem pričel službovati kot zdravnik, sem bil sam neveden in
omejen, ne da bi se tega tedaj zavedal. Ko sem služboval na plantaži sladkornih trsov, me
je moja nezmožnost učinkovitega uresničevanja temeljne naloge zdravnika – pomagati
bolnikom k ozdravitvi, okrevanju in ponovni vzpostavitvi zdravja in zdravega videza –
spravljala v obup. Leta 2011 sem spisal predlog dopolnila k Zakonu o zdravniški službi,
veljavnem na območje zvezne države Kalifornija (SB 380). Senat je amandma soglasno
sprejel in tako uzakonil obvezno dopolnilno izobraževanje zdravnikov, članov
zdravniške zbornice Kalifornije, na področju dietetike in prehrane. To je bil velik, težko
pričakovani premik, za katerim so hrepeneli premnogi bolniki. Milijoni poučenih in
razgledanih ljudi so pričeli stremeti za dejanskim izboljšanjem lastnega zdravstvenega
stanja in zahtevati učinkovitejše ukrepe, ki naj ne temeljijo zgolj na nenehnem
ponavljanju in preskušanju medicinskih postopkov ter predpisovanju vse večjih količin
tablet. Slednje je vodilo do tega, da se kakovost zdravstvene oskrbe in obravnave
postopoma izboljšuje.
Škrob je rešitev pomeni izjemen napredek na poti do okrevanja, ozdravitve in ohranjanja
zdravja. Knjiga Škrob je rešitev razkriva in nudi preproste nasvete in napotke, kako
usvojiti in ohraniti zdrav način prehranjevanja. V pričujoči knjigi z vami, spoštovane
bralke in cenjeni bralci, delim to, kar sem se naučil v 44-ih letih spodbujanja zdravega
načina življenja in opravljanja poklica zdravnika. Kot pripomoček za prvi korak sem se
odločil v knjigi zajeti tudi 7-dnevni načrt za dober začetek, ki je predstavljen v 14.
poglavju. Načrt je podprt s praktičnimi napotki o tem, kako vašo kuhinjo, vašo družino
in vaše življenje ustrezno pripraviti na temeljito spremembo jedilnika in načina
prehranjevanja. 15. poglavje vsebuje skoraj 100 preprostih receptov za izvrstne,
kakovostne in zdrave jedi za vsak okus. Kot bi trenil, boste tudi sami pričeli pripravljati
izvirne, po lastnih željah in predstavah oblikovane, s smotrnimi potrebami vašega telesa
po hrani usklajene in, najpomembneje, s škrobom bogate obroke.
KAZALO
UVOD
Moja pot do knjige Škrob je rešitev
Brezmejna blaginja nam je uničila zdravje
Kako so me pacienti obogatili z novimi spoznanji
Fenomen svetovnih razsežnosti
1. DEL: ZDRAVLJENJE S ŠKROBOM
1. Škrob: Tradicionalna prehrana ljudi
Kaj je škrob?
Škrob je ključna sestavina
Resnica o prehrani v času paleolitika
Prehrana premožnih starih Egipčanov
Prehrana bojevnikov
Naša DNK dokazuje, da smo ´škrobojeda´ bitja
Vrnitev škroba
Resnica ni skrivnost
2. Kdor redno uživa škrob, je zdrav in očarljiv
Resnica je preprosta in razumljiva
Škrob ustvarja zmogljivo telo
Zdravje privlači
Strastni ljudje ne marajo zmernosti
3. Pet najnevarnejših strupov, prisotnih v živilih živalskega izvora
Vzrok in posledica
Najprej kupce zmedite, potem pa jih popeljite v pogubo
Vsa živila živalskega izvora učinkujejo podobno
Pet sestavin živil živalskega izvora, ki vas zastrupljajo
Pot do razstrupitve je tlakovana s škrobom
4. Spontana ozdravitev ob uživanju hrane, temelječe na škrobu
Ključ do ozdravitve: ustavite ponavljajoče poškodbe
Telo stremi za zdravjem
Izjemen primer samoozdravitve
Spontana ozdravitev bolezni srca in ožilja
Spontana ozdravitev vnetnih revmatičnih obolenj
Spontana ozdravitev raka
Tudi kronične bolezni je mogoče odpraviti dokončno in za zmeraj
5. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo in politika škroba
Predpisi ministrstva za kmetijstvo ZDA
Pomanjkljivosti predpisov in smernic
Kdo upravlja z ministrstvom za kmetijstvo ZDA?
Prehranske smernice za prebivalce ZDA
Prehranske smernice za prebivalce ZDA za leto 2010: odmevni napredek
Mnenja zdravnikov
Zapihal je svež veter
6. Z zobmi uničujemo planet
Prehranske odločitve niso osebna stvar
Zdravstvena kriza svetovnih razsežnosti
Pustošenje okolja
Živinoreja in globalno segrevanje
Demografska eksplozija – neustavljivo
Naraščanje svetovnega prebivalstva
Ljudje ubijajo – ne lakota
Iskanje odgovorov in celovite rešitve
2. DEL: POGOSTA VPRAŠANJA O PREHRANI
7. Ko vas prijatelji vprašajo: “Od kod dobiš beljakovine?”
Kako je denar oglaševalskih agencij vplival na vaše mnenje?
Javno mnenje ne upošteva stroke
Russell Henry Chittenden je že pred več kot 100 leti razkrival resnico
Chittendenovi poskusi
Strokovnjaki soglašajo: od 40 do 60 gramov beljakovin na dan je dovolj
Beljakovine rastlinskega izvora in beljakovine živalskega izvora
Kaj nas je zmedlo?
William Rose je opredelil potrebe ljudi po beljakovinah in aminokislinah
Odgovorni ne dojamejo bistva
Zmote ameriškega kardiološkega združenja
Tisto, o čemer nismo poučeni, lahko škoduje našemu zdravju
Škrobna živila so popolna živila
8. Ko vas prijatelji vprašajo: “Od kod dobiš kalcij”
Kalcij v kozarcu
Neresnica utrjuje dobiček, ne kosti
Govoreča krava menda ne bi lagala, mar ne?
Vir kalcija je zemlja, ne krave
Kalcij je koristen, vendar ga ne potrebujemo veliko
Znanstvene raziskave, katere financira industrija, najdejo nekaj koristi mleka in
mlečnih izdelkov za odrasle
Prekomerne količine beljakovin in kislin, prisotnih v mlečnih izdelkih in mesu,
uničujejo kosti
Mleko in mlečni izdelki škodujejo zdravju
Kalcijeve tablete prav tako povečujejo tveganje
9. Izpovedi strastnega ribolovca
Rastline vsebujejo dovolj maščobnih kislin omega 3 in omega 6
Nekaj ‘ribiških’ o zdravstvenih trditvah
Ribe so zastrupljene z živim srebrom
Ribe lahko zvišujejo tveganje za bolezni srca in ožilja
Znanstveni konsenz
Tudi gojene ribe niso neoporečne
Nikoli več ne bom jedel rib
10. Tolsti vegan
Navade so železna srajca
Maščoba je maščoba je maščoba
Oreški in semena so energijsko prebogati za vsakdanje uživanje
Prevara s sojinimi živili
‘Ponarejena’ hrana iz soje je škodljiva
Zaskrbljenost zaradi učinkov soje spreminja priporočila
Prehrana, temelječa na škrobu, daje veganom krila
11. Ne tvegajte z uživanjem prehranskih dopolnil
Popolna harmoničnost rastlin
Tableta ni rastlina
Vitamin D – vitamin sonca
Pomanjkanje vitamina B12 – zadnja obrambna linija mesojedcev
Hranila uživajte naravno
12. Sol in sladkor - grešna kozla zahodnjaške prehrane
Mar naj bi zaradi ljubezni do soli morali umreti?
Zmanjševanje uživanja soli lahko poveča tveganja za bolezni in smrti
Koliko soli pravzaprav potrebujemo?
Življenje bi moralo biti sladko
Ob uživanju sladkorja vam ne pretita ne debelost ne sladkorna bolezen
Glikemični indeks: zanimiv, a dvoumen
Enostavni sladkorji lahko povzročajo težave
Ne zatirajte naravne želje po soli in sladkorju
3. DEL: ŽIVLJENJE S ŠKROBOM
13. Škrob je rešitev v praksi
Kaj jesti in česa ne
Kako pripravljati zdrave jedi
Zdravi nadomestki za vaše najljubše jedi
Kako založiti kuhinjo in shrambo
Prihranite ob uživanju škrobne hrane
14. 7-dnevni odličen začetni načrt
15. Naši najljubši recepti
Začeti dan
Solate
Prelivi, omake in dodatki
Hamburgerji in zavitki
Juhe in enolončnice
Glavne jedi
Za zraven
Sladek konec