Prof. dr. T. Colin Campbell velja za enega izmed najuglednejših znanstvenikov na področju prehranskih znanosti. Njegova knjiga Kitajska študija je v celem svetu sprejeta kot ena najpomembnejših, kadarkoli objavljenih zdravstvenih in prehranskih knjig, ki so jo tudi bralci dobro sprejeli, kar dokazuje več kot milijon prodanih izvodov.
Prihodnost prehrane; Prof. dr. T. Colin Campbell
V najnovejši knjigi Prihodnost prehrane se avtor po več kot šestdesetih letih raziskovalnega dela in angažiranja v številnih državnih organih ZDA pri oblikovanju smernic zdravega prehranjevanja ponovno aktualizira vprašanje razmerja med redukcionističnim in celovitim pristopom v prehranski znanosti in naši vsakdanji praksi. Kakšna prehranska prihodnost nas čaka, če se bomo kar naprej ukvarjali z izoliranimi hranili (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini, minerali ...) in kakšna bi lahko bila, če bi se ukvarjali s hrano kot celoto, takšno, kot je v realnem življenju tudi uživamo.
Kljub obsežnim raziskavam in ogromni količini javnih informacij o prehrani in njenemu vplivu na zdravje smo o tem bolj zmedeni kot kdaj koli prej – kaj je dobra prehrana in kako vpliva na naše zdravje. V Prihodnosti prehrane T. Colin Campbell prepričljivo razčisti to zmedo s poglobljeno analizo zgodovinskega odnosa do hrane, vira naše trenutne preobremenjenosti z informacijami in tega, kaj obstoječa praksa pomeni za prihodnost – tako za zdravje posameznika in družbe kot celote.
V knjigi se Campbell ukvarja s celovitim sistemom prehrane in razloži:
- Zakaj ima institucionalno poudarjanje posameznih hranil (namesto celovitih polnovrednih živil) kot sredstva za razlago vpliva prehrane na zdravje katastrofalne posledice;
- Zakaj prevladujoča priporočila o hrani in hranilih ter javna politika dajejo prednost industrijskim interesom pred osebnim in planetarnim zdravjem;
- Kako lahko zagotovimo, da javna prehranska pismenost učinkoviteje in gospodarneje preprečuje in zdravi posameznikove bolezni.
- Prihodnost prehrane ponuja globok pogled za zaveso področja prehrane, ki te prevzame – tako s posledicami za zdravje kot s posledicami za samo znanost.
MNENJA O KNJIGI:
“Najnovejše vrhunsko delo Colina Campbella o prehrani z rastlinsko celovito hrano je obvezno branje za vsakogar, ki si želi razumeti zdravje, raka in razloge, da je preizkušen življenjski slog postal tako sporen.” — David Feinberg, dr. med., vodja Google Health
“Dr. Campbell nam postreže z obširno zgodovinsko raziskavo literature o prehrani in zdravju, ki briljantno preuči negativno pristranski odnos institucij do moči prehrane, ki dokazano preprečuje in zdravi bolezni. Takšen odnos že dolgo vnaša zmedo med potrošnike in spodkopava znanost. Knjige kar ne morem dati iz rok!” — Michael Greger, dr. med., avtor uspešnice How Not to Die
V košarico