Odraščanje ob narcisu

Odraščanje ob narcisu

  • Avtorji: Aleksandra Kocmut

Dr. Claire Jack vam v knjigi Odraščanje ob narcisu razloži, kako prepoznati narcistično vedenje staršev in zakaj do njega pride.

Kaj pa, če je vaš starš narcis?

Se v vaši družini vse vrti okoli enega starša, ki želi imeti popoln nadzor nad vami? Ste tarča čustvenega izsiljevanja, obtoževanja ali izbruhov besa, kadar ni po njegovo? Se čutite odgovorne za njegova čustvena stanja? Vas krivi za vse, kar je narobe, in ne upošteva vaših osebnih meja? Je celo ljubosumen na vaše uspehe? Ali pa je povsem zlit z vami in vas prepričuje, da ste tudi vi nekaj posebnega? Morda je čas, da razmislite, ali ni morda vaš starš narcis.

Odraščanje ob narcisu

Dr. Claire Jack vam v knjigi Odraščanje ob narcisu razloži, kako prepoznati narcistično vedenje staršev in zakaj do njega pride. Pa tudi, kakšne posledice je takšno vedenje verjetno imelo za vas; posledice, ki odmevajo tudi v odraslem življenju: pretirana skrb za druge, nezmožnost postavljanja mej, čustvena nihanja, težave v odnosih v odraslem življenju, nizka samopodoba, anksioznost in še mnoge druge. Predstavi tudi 7 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste zacelili rane iz otroštva in končno zaživeli polno življenje.

Odraščanje ob narcisu

Narcizem se ne konča pred vrati doma

Vsi jih poznamo. Na videz očarljivi, karizmatični, šarmantni, pametni in ustrežljivi in vsaj na prvi pogled skorajda popolni partnerji, sodelavci, šefi, prijatelji, ki pa se lahko v trenutku spremenijo v brezčutne, manipulativne in s seboj obsedene posameznike. O narcističnih osebnostih je bilo povedano že veliko, o tem, kako je odraščati ob takšni osebi, pa ne toliko. Narcizem se namreč ne konča pred vrati doma. Na videz ljubeči starši, ki vas v enem trenutku obsipajo s hvalo in pozornostjo in ki vam že v naslednjem trenutku s kritiko, obtoževanjem in nemogočimi zahtevami sporočajo, da niste vredni v ljubezni, lahko v otroku pustijo veliko zmedo in dvom o lastnem doživljanju. Še posebej ker narcistične osebnosti navadno zelo dobro poskrbijo za svojo javno podobo, zato jih okolica vidi kot dobre starše.

Za dosego cilja je dovoljeno vse

Narcistični starši bodo vedno poskrbeli najprej in včasih tudi samo zase, četudi na škodo svojega otroka. Tega niso zmožni videti kot posameznika, ki je ločen od njih, ki ima svoje potrebe in želje, temveč od otroka pogosto pričakujejo, da se bo povsem podredil potrebam, željam in zahtevam narcističnega starša. Zaradi njihovega občutka večvrednosti in upravičenosti se jim bo to zdelo samoumevno, zaradi pomanjkanja empatije pa ne bodo zares razumeli, kakšno škodo lahko s tem povzročijo otroku. Če otrok tega ne želi ali ne more storiti, ga bodo skušali k temu prisiliti, in za to bodo uporabili vsa sredstva, vse od čustvenih manipulacij, vzbujanja občutka krivde, neupoštevanja meja, popolnega nadzora, laganja in zavajanja, joka in tarnanja pa do groženj, besa in neposredne ali posredne agresije. In ker se za narcističnim občutkom večvrednosti v resnici skriva velika negotovost, bodo na otroke, ki bodo 'boljši' od njih, celo ljubosumni in jim lahko načrtno preprečujejo, da bi uspeli. Za svoja dejanja ne bodo nikoli prevzeli odgovornosti, saj za vse krivijo druge, tudi če gre za njihove otroke.

Družinske vloge

Otroci v družinah z narcističnimi starši običajno prevzemajo različne vloge. Nekateri se v želji, da bi takšnemu staršu ustregli, povsem zlijejo z njim in postanejo zlati otroci, ki storijo vse, kar narcistični starš želi od njih. Ta jih zaradi tega navadno obravnava veliko bolje. Drugi prevzamejo vlogo nadomestnih staršev drugim otrokom ali celo svojemu staršu, saj je ta preveč zaposlen z zadovoljevanjem lastnih potreb, da bi lahko skrbel še koga drugega. Tisti, ki ne zmorejo ali nočejo ugoditi staršem ali ki ne ustrezajo podobi, ki si jo je zamislil narcistični starš, postanejo grešni kozli, ki so krivi za vse in se morajo ves čas soočati s tem, da starš, pogosto pa tudi drugi družinski člani, nanje stresajo nezadovoljstvo. Nekateri pa postanejo izgubljeni otroci, ki jih nihče ne opazi, ves čas nekje na obrobju družine in povsem prepuščeni sami sebi.

Posledice

Prva težava, s katerim se mora soočiti odrasli otrok narcisa, je, da sploh prepozna, kaj se je v družini zares dogajalo in kaj se verjetno še dogaja. Starši nam zarišejo prve podobe o svetu, nas samih in drugih, zato se otrokom vedenje starša zdi 'normalno' in pogosto potrebujejo leta ali celo desetletja, da dojamejo, da njegovi starši niso samo malo 'čudni', temveč je za vsem skupaj veliko več. Soočiti se morajo tudi s tabuji, ki obstajajo v naši družbi, češ da starši otroku ne bi nikoli zavestno storili nič hudega in da vse, kar počnejo, storijo iz ljubezni, in ne zaradi popolne sebičnosti. Zato o tem, kaj se je v resnici dogajalo ali se dogaja za štirimi stenami, le stežka spregovorijo. Ker otrokom narcističnih staršev ni dovoljeno, da postavijo zdrave meje, tega ne bodo znali početi niti v odraslosti, zato pogosto postanejo lahke tarče drugih. Ker so bili od malega odgovorni za čustvena stanja staršev, se običajno tudi kasneje čutijo odgovorne za čustva drugih in pretirano skrbijo za potrebe drugih, svoje pa zanemarjajo. Ker jim narcistični starš ni dovolil razviti svoje osebnosti ali sposobnosti, ki niso bile v skladu z narcisovimi potrebami, imajo težave z identiteto, s tem, kdo sploh so. Odrasli otroci narcističnih staršev pogosto odrastejo v soodvisnike, ki so magnet za narcise, in tako se znajdejo v novih odnosih z narcisi, saj želijo nezavedno razrešiti svoj težavni odnos s staršem in končno dobiti ljubezen in potrditev, po katerih so tako hrepeneli in ju nikoli niso zares prejeli. In tako ostajajo v začaranem krogu.

Rešitev

Prvi korak k celjenju je sprejetje realnosti, kakršna je, kar je lahko zelo boleče, saj je težko sprejeti, da tvoj starš v resnici ni bil sposoben biti starš, da ste bili spregledani, zmanipulirani ali da so z vami kako drugače grdo ravnali. Težko je tudi opustiti nerealna pričakovanja, da se bo tak starš čudežno spremenil in vas končno sprejel, kakršni ste, in zmogel zadovoljiti tudi vaše potrebe. Pomagate si lahko s knjigo Odraščanje ob narcisu dr. Claire Jack, ki je tudi sama odrasli otrok narcističnih staršev, kjer boste izvedeli, kaj vse lahko storite, da prekinete dediščino narcizma, zacelite rane preteklosti in zaživite življenje sprejetosti, izpolnjenosti in ljubezni. Odkrili boste, kako lahko končno postavite zdrave meje, kako pomagati ranjenemu otroku v sebi, se soočiti s svojimi čustvi in kako na novo vzpostaviti odnos s staršem, da vam ta ne bo več škodoval. 

Odraščanje ob narcisu 20,70 € kos

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si