Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
glej-ga-soucka

Glej ga, Součka!

Jurij Souček
Nekaj drame, zapisano z veliko ali malo, je v življenju Jurija Součka vedno bilo.
29,00 € kos
+
Na zalogi, dobava takoj!

Podrobnosti

9789612982133
Jurij Souček
Mehka vezava
300
Slovenski
230x145 mm
Koda 9789612982133K
Oceni

Nekaj drame, zapisano z veliko ali malo, je v življenju Jurija Součka vedno bilo.

Glej ga, Součka! | Jurij Souček

Knjiga ni zgolj kronologija skoraj stoletnega obdobja z okupirano Ljubljano, delovnimi brigadami, samoupravljanjem in razvojem gledališča, radia in televizije. Predstavlja tudi kronologijo prostora, predvsem Ljubljane med SNG Dramo in Kodeljevim. Tam je okrogloličen fant iz češke delavske družine profesorjem prisegel, da se bo izogibal gospodarstva, saj mu z računstvom res ni šlo, pač pa je tekoče bral že v vrtcu. Od nekdaj je recitiral in interpretiral, najprej na majhnih in improviziranih odrih, po končani igralski akademiji pa skoraj štirideset let v ljubljanski Drami.

Svoj izraz je iskal tudi preko režij in z ustanavljanjem svojih gledaliških skupin, ki sta jih s takratno ženo financirala z izdelavo keramike. Delal je na radiu, ko je bil ta še v povojih in brez tonskih posnetkov. Morda je tam še vedno tista rdeča zavesa, pogrizena od napadov smeha, saj so se vse oddaje predvajale v živo. Zato mu moramo verjeti na besedo. Zavesa se je nato dvigala in spuščala na številnih praizvedbah, premierah in ponovitvah. Na novo jo je obesil tudi v premajhno skladišče za kulise in ustanovil Levi oder ter soustanovil Malo dramo. Nekaj drame, zapisano z veliko ali malo, je v življenju Jurija Součka vedno bilo.

Jurij Souček (1929–2024) je v svoji bogati karieri ustvaril okoli 150 gledaliških in skoraj 600 radijskih vlog. Širši javnosti je postal nepozaben predvsem zaradi sinhronizacije risank, kot so Pipi in Melkijad, Čebelica Maja in Palček Smuk. Leta 1961 je bil nagrajen na festivalu Sterijino pozorje za svojo upodobitev Kreona v Smoletovi Antigoni. V svoji karieri je prejel še vrsto pomembnih priznanj: leta 1994 Borštnikov prstan, leta 2005 viktorja, leta 2018 Ježkovo nagrado in leta 2019 nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije zlati glas – vse za življenjsko delo.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00