Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
10 načel Svete ekonomije, s katerimi lahko izboljšamo svet

10 načel Svete ekonomije, s katerimi lahko izboljšamo svet

V svetu, kjer se kapitalizem sooča z mnogimi izzivi, nam Charles Eisenstein ponuja svež pogled na denar, darovanje in gospodarstvo. 

Spoznajte deset načel Svete ekonomije, s katerimi lahko izboljšamo svet, v svoj vsakdan pa jih lahko vključite takoj.

1. Darovanje kot temelj ekonomije

Eisenstein poudarja, da je darovanje bistvenega pomena za zdravo gospodarstvo. Rodimo se v hvaležnost, z védenjem, da smo nekaj prejeli, in v željo, da nekaj vrnemo v zameno. Darovanje krepi skupnost in gradi vezi med ljudmi.

2. Bogastvo je pretok, ne kopičenje

V svetu Svete ekonomije bogastvo ni definirano z materialnimi dobrinami, temveč s pretokom dobrin in storitev. Pretok bogastva pomeni, da si ljudje medsebojno pomagajo in delijo, kar imajo, namesto da kopičijo bogastvo za osebno korist.

3. Lokalna ekonomija

Podpiranje lokalne ekonomije je ključno za trajnostni razvoj. Nakupujte lokalno, podpirajte lokalne kmete in podjetja. To krepi lokalno skupnost in zmanjšuje odvisnost od globalnih tržnih nihanj.

4. Valute z negativnimi obrestmi

Eisenstein predlaga uporabo valut z negativnimi obrestmi, ki spodbujajo porabo in naložbe namesto kopičenja denarja. Takšne valute pomagajo ohranjati pretok denarja v gospodarstvu in preprečujejo stagnacijo.

5. Obnova skupnih dobrin

Skupne dobrine, kot so voda, zrak, gozdovi in kulturna dediščina, so ključnega pomena za zdravje skupnosti. Eisenstein zagovarja zaščito in obnovo teh dobrin, da bi zagotovili njihovo trajnost za prihodnje generacije.

6. Ekonomska demokracija

Ekonomska demokracija pomeni, da imajo ljudje večji nadzor nad ekonomskimi odločitvami, ki vplivajo na njihova življenja. To vključuje sodelovanje pri odločanju v podjetjih, lokalnih skupnostih in državnih politikah.

7. Trajnostno kmetovanje

Trajnostno kmetovanje je bistvenega pomena za ohranjanje naravnih virov in zagotavljanje zdrave hrane. Podpirajte metode, ki ohranjajo tla, varčujejo z vodo in zmanjšujejo uporabo kemikalij.

8. Povezanost in soodvisnost

Sveta ekonomija temelji na zavedanju, da smo vsi medsebojno povezani in soodvisni. Naši dejanja imajo vpliv na druge in na okolje, zato je pomembno, da ravnamo odgovorno in etično.

9. Sprememba zavesti

Na koncu je Sveta ekonomija tudi klic k spremembi zavesti. Eisenstein nas spodbuja, da opustimo materialistično miselnost in sprejmemo duhovno in etično perspektivo, ki temelji na ljubezni, sočutju in medsebojni povezanosti.

10. Ekonomija brez obresti

Eisenstein predlaga tudi ekonomijo brez obresti, kjer denar ne bi bil uporabljen za ustvarjanje dodatnega bogastva, temveč bi služil kot orodje za omogočanje menjave dobrin in storitev. To bi zmanjšalo pritiske na neomejeno rast in omogočilo bolj stabilno in trajnostno gospodarstvo.

Sveta ekonomija Charlesa Eisensteina je več kot le knjiga; je klic k preobrazbi našega razumevanja denarja in gospodarstva. Vabi nas, da se ponovno povežemo s svojo resnično naravo in ustvarimo svet, ki temelji na darovanju, povezovanju in trajnosti. 

Sveta ekonomija 29,00 € kos

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00