Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
naravno-gibanje

Naravno gibanje

Daniel E. Lieberman
Evolucijski in antropološki vidiki telesne aktivnosti, počitka in zdravja
PPC: 28,90 € Vaša cena: 28,90 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Daniel E. Lieberman
Mehka vezava
567
Slovenski
Koda 9789617136104
Oceni
4.54545 5 11 Product

Telesna aktivnost in njen pomen za človekovo zdravje sta v industrializirani civilizaciji dobila povsem nove pomene in dimenzije, saj je današnji, predvsem sedeči življenjski stil vzrok za povečano debelost ter večjo pojavnost različnih sodobnih bolezni, s čimer so naša telesa izpostavljena visokim zdravstvenim tveganjem.

Naravno gibanje; Daniel E. Lieberman

V zadnjih desetletjih so kot ključno zdravilo za vse te nadloge predlagali telesno aktivnost. Vendar pa večini človeštva kljub temu komaj uspeva, da ostaja v primerni telesni formi. Pristopi k takšni ali drugačni telesni vadbi pa so povezani z mnogimi zgrešenimi koncepti, napačnimi navodili in s spremljajočo tesnobnostjo.

Lieberman trdi, da se nismo razvili kot bitja, ki naj bi redno prakticirala telesno vadbo: ustvarjeni smo za zmerno vsakodnevno gibanje čez ves dan, ne pa za triatlone, naporno dvigovanje uteži in tek na tekalni stezi.

V knjigi, ki je napisana na osnovi deset let trajajočega raziskovanja, v katerem je navdihujoče povezal izsledke evolucijske biologije in antropologije z osebnimi izkušnjami, Lieberman natančno razloži, kako lahko telesna aktivnost v resnici koristi zdravju. Pri tem učinkovito ovrže urbana prepričanja glede različnih napačnih izhodišč, kot so sedenje, hitrost, moč, spanje, vzdržljivost itn., ter jasno pokaže smer, v katero bi se moral v prihodnosti usmeriti človek glede bolj prijazne in zdrave uporabe telesne aktivnosti v sodobni civilizaciji.

 

Iz knjige:

»Po številnih izkušnjah in dolgoletnih raziskavah sem počasi prišel do sklepa, da v zahodnjaški družbi, kakršna je ameriška, ne dojemamo, da je telesna vadba sodoben, a zdravju koristen pojav, zato je o njej razširjenih veliko zmotnih ali pretiranih prepričanj. Da smo si na jasnem, ne trdim, da telesna vadba ni koristna ali da je vse, kar lahko o njej preberete, zgrešeno. To bi bilo neumno. Podal pa bom tezo, da je s tem, ko se ne menimo za evolucijske in antropološke vidike telesne dejavnosti ali pa jih napačno tolmačimo, zahodnjaški pristop k telesni vadbi poln zgrešenih pogledov, pretiravanj, napačnih sklepov, občasnih neresnic in nedopustnega obtoževanja.«

V košarico

daniel_lieberman.jpg

DANIEL E. LIEBERMAN (1964) je eden od najbolj znanih antropologov na svetu in profesor na Harvardu, kjer poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, ob tem pa je tudi direktor laboratorija za skeletno biologijo. Predmet njegovih raziskav je človeško telo in njegovo delovanje; raziskuje z evolucijskega vidika, saj izhaja iz trditve, da skoraj nič v biologiji nima smisla, če ob tem ne upoštevamo tudi silnic evolucije. Pri svojih raziskavah se osredotoča na gibanje človeškega telesa in na porabo energije ob tem. Lieberman je do danes objavil že več kot sto člankov v pomembnih znanstvenih revijah, kot sta Nature in Science, poleg tega pa je napisal tudi v slovenščino prevedni knjigi za širše bralstvo, odmevno Zgodbo človeškega telesa in najnovejšo Naravno gibanje, ki je prva taka na svojem področju. Je tudi dobitnik številnih nagrad in priznanj, med drugim National Merit Scholar in nagrade Everett Mendelsohn za odličnost na področju mentorstva.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00