fbpx

Stres, kuga sodobnega časa

4.57142 5 14 Product
Redna cena: 24,90 € Vaša cena: 24,90 €
Ste slišali za serotoninsko dieto, ki je v laboratorijih MIT raziskana in klinično potrjena?


Specifikacija

Maja Megla
Mehka vezava
345
Slovenski
Prelistaj me

USPEŠNICA!

Maja Megla; Stres, kuga sodobnega časa

Zakaj čutimo bolečino kot pri zlomu, če zloma ni? Kaj se takrat dogaja v možganih? Kako se spopasti z bolečinskim sindromom? Zakaj se telo sesede v izčrpanost in si ne odpočije več? Kaj takrat storiti? Zakaj telo hromi neprestana srčna aritmija, če je srčna mišica povsem zdrava? Je življenja za tem, ko se nam zaradi stresa, pretresa ali travme zrušijo kemični procesi v možganih, konec, ker je škoda nepopravljiva? Se je mogoče prenoviti? Je mogoče ponovno zaživeti? Kako se iz porušenega zdravja prebiti nazaj v življenje?

Knjiga Stres, kuga sodobnega časa je nastala po avtoričini dveletni bolezni, ko je za svoje nerazumljive bolezenske simptome iskala pojasnila in rešitve tako v nevroznanosti in medicini kot tudi v komplementarnih, holističnih in alternativnih zdravilnih sistemih.

V njej je združila najnovejše znanstvene raziskave, predavanja in zapise nevroznanstvenikov, nevrobiologov, psihologov, nutricistov, sociologov in zdravnikov, vsebino pa večkratno preverjala na spletnih straneh ameriških in britanskih zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, kot so klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), Johns Hopkins Medicine, Univerzitetni klinični center Maryland, Medicinska fakulteta na univerzi Harvard, Ameriška nacionalna knjižnica za medicino (US National Library of Medicine), ameriški laboratorij Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr. ter jih dopolnila z znanstvenimi predavanji na odmevnih in priljubljenih konferencah TED.

V knjigi spregovori o stresorjih (tistih, ki si jih povzročamo sami in takšnih, ki nastajajo zaradi naših odnosov v družbi in njenih vrednot), o možganih  in njihovi povezanosti s črevesjem, o serotoninski dieti (za hujšanje in zoper depresijo), o raznovrstnih oblikah samo­pomoči (prehrana, diete, zelišča in prehranski dodatki) ter preizkušenih tehnikah za fizično in psihično regeneracijo.

Serotoninska dieta je nastala na podlagi večdesetletnih raziskav na MIT, ki so prinesle pionirska odkritja. Steber raziskav je dr. Richard Wurtman, profesor za nevroznanost na MIT ter profesor nevrofarmakologije na Harvardu. Njegove laboratorijske raziskave so pripeljale do 1000 znanstvenih študij in 200 patentov (!).V njih se je izdatno posvetil nevrotransmiterjem (acetoklinu, dopaminu, serotoninu, idr.), ki so prenašalci sporočil med možganskimi celicami. Trideset let raziskav na MIT je pokazalo, da je serotonin tesno povezan s prehranskimi (debelost) in razpoloženjskimi (depresija) motnjami, pa tudi s sezonsko depresijo in krizo ob prenehanju kajenja. Izdelali so serotoninsko dieto, ki je v njihovih laboratorijih raziskana in klinično potrjena.

Bo le dieta dovolj? Najverjetneje ne.

Stres je kot cunami. Za sabo pusti opustošenje. Znanost ugotavlja:

 • Stres pobija možganske celice in krči možgane, uničuje kromosome, kemija v možganih pa je v kroničnem stresu podobna tisti, ki jo vidite na slikah klinično depresivnih ljudi.
 • Telo v stresu izklaplja vse sisteme, ki niso bistveni za preživetje (rast, razmnoževanje, prehranjevanje in tudi imunski sistem!). Ker uničuje imunski sistem, smo dovzetni za bolezni.
 • Če se počutimo ogrožene, se arterije razširijo, zato srčna mišica ne dobi dovolj krvi, to pa lahko privede do srčnega infarkta.
 • Stres povzroča razjede v želodcu in krči hipokampus, predel možganov, ki je zadolžen za učenje in spomin.
 • Stres pa ne uničuje samo možganov. V telesu imamo še en organ, ki ga prekrivajo enake živčne celice (nevroni) kot možgane – črevesje. Zdravniki nevrogastroenterologije črevesju pravijo »drugi možgani«.
 • Število nevronov v črevesju je enako kot v glavi mačke! Ti »drugi možgani« v črevesju sicer ne znajo misliti, a so s »prvimi možgani« v glavi interaktivno povezani. Ko se zruši eden, za seboj potegne drugega.
 • V črevesju nastaja 80 odstotkov imunskega sistema in če ga stres oslabi, odpre vrata boleznim.
 • V črevesju se tvori tudi 80 odstotkov serotonina (»hormona sreče«), katerega pomanjkanje povzroči depresijo. Vnetja črevesja recimo ameriške klinike zdravijo z antidepresivi.

Kako si pomagati? Zahodna, alopatska medicina zdravi telo, zdravljenje zgolj telesa pa pogosto ne zadošča, zato v potrebi po celostnem, holističnem pristopu nastaja siva lisa, tržna praznina, polna nezanesljivih informacij, obilja metod in nasprotujočih si sistemov. Tudi marsikaj od tega, kar je bila v medicini še pred leti doktrina (recimo nevroni se ne obnavljajo), sodobna nevroznanost postavlja na glavo ter v raziskovanju možganov prečka meje znanega.

Znanost pritrjuje: v prizadevanjih za ozdravitev ali regeneracijo se ne moremo osredotočiti le na enega od svojih delov, denimo na telo, čustev ali duhovne dimenzije našega bitja pa odmisliti. Smo kompleksna fizično-psihično-duhovno-energetska kvantna telesa.

Morda vam bo kakšen odgovor ponudila knjiga.

V košarico

Spletna stran avtorice: majamegla.si

ODMEVI

»Knjiga je neke vrste poljudnoznanstveni priročnik, ki bi lahko pomagal ljudem, ki so se znašli v podobni stiski. Četudi je v tujini precej običajno, da se raziskovalne novinarke in novinarji poglobijo v neko temo in o njej zberejo vsa mogoča znanstvena dognanja in raziskave ter jih na jasen način obdelajo in razumljivo predstavijo bralcem, je knjiga za naš prostor vseeno unikum.«

 • Renate Rugelj, Bukla

Več:  Revija Bukla - intervju

 

»Vedela sem, da je strastna popotnica, saj sem brala njene nevarne prigode v Sobotni. Dobra novinarka na področju kulture. Zato sem se začudila, ko sem izvedela, da so jo odpustili. In še bolj, ko jo je močno napadla »kuga današnjega časa«, stres, in ji dobesedno ohromila telo. Del njenega zdravljenja je bilo gotovo tudi to, da je o tem napisala knjigo.«

 • Alenka Sivka, revija Zarja

Več: Revija Zarja - intervju

 

»Kaj? Spet naj berem o stresu ? Spet mi bo nekdo pral možgane s tem, kako naj se ga obvarujem ! ? Ah, te teorije...«, potem pa začnem brati in berem življenjsko zgodbo in kot se v meni luščijo vprašanja, tako si sledijo odgovori v knjigi. Nisem literarni kritik, a začutim energijo besed, ko so zapisane iz resnice in iskrene namere povedati nekaj pomembnega. Niti za sekundo se nisem dolgočasila, zdrsnila sem v radovednost, kot za šalo. In potem sem se kot za šalo učila o sebi, o možganih, o znanstvenih odkritjih, o črevesju, ki so naši drugi možgani...in našla iskro volje, da se temu stresu tudi zares zoperstavim! Ker tako grdo pa ne bom delala s sabo....res ne!«

 • Zvezdana Mlakar, igralka in voditeljica oddaje Zvezdana

Več: Posnetek oddaje Zvezdana - RTV SLO II.

 

»Pričujoča knjiga avtorice Maje Megla se podajanja informacij o stresu loteva celovito, obdela celo paleto pomembnih vidikov, od bioloških do psiholoških vzrokov, pojavnih oblik in možnosti zdravljenja. Knjigo toplo priporočam v branje vsem, ki bi želeli dobiti natančne, znanstveno utemeljene informacije o stresu.« Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiater

 • Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiater 

Morda bi vas zanimalo še

19,90 € Čustveni vampirji
Albert Bernstein
29,90 € Medicinski medij
Anthony William
24,90 € Zablode psihoterapije
Jeffrey Masson
24,00 € Iskanje resnice o raku
Ty M. Bollinger
21,00 € Delo s teboj me ubija
Katherine Crowley in Kathi Elster
27,90 € Placebo ste vi
Joe Dispenza
Rezultati 1 - 8 od 23
Vaš E-mail: *
Vir prijave:

Name: *
Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.
S prijavo na e-novice se strinjam s Splošnimi pogoji poslovanja in Politiko varovanja osebnih podatkov.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si