kako-v-resnici-deluje-svet

Kako v resnici deluje svet

Vaclav Smil
Ali smo nepreklicno obsojeni na propad ali je pred nami svetlejša prihodnost?
PPC: 26,90 € Vaša cena: 26,90 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Vaclav Smil
Mehka vezava
393
Slovenski
Koda 9789617136708
Oceni
5 5 4 Product

Prepričljiva, s podatki bogata in širokopotezna interdisciplinarna knjiga enega vodilnih svetovnih mislecev, prinaša ugotovitve v napakah v obeh skrajnostih mišljenja – tako v optimističnih kot pesimističnih napovedih naše prihodnosti.

Kako v resnici deluje svet; Vaclav Smil

Še nikoli v zgodovini nismo imeli na voljo toliko informacij. Vendar večina med nami še vedno ne ve, kako v resnici deluje svet. Ta knjiga je poskus zmanjšanja tega primanjkljaja, saj ponuja razlago nekaterih najbolj temeljnih smernic naše resničnosti, ki urejajo in usmerjajo naše preživetje in blaginjo. Te se raztezajo od proizvodnje energije in hrane, prek zakonitosti našega materialnega sveta in njegove globalizacije, do tveganj, ki smo jim resnično izpostavljeni, negotovosti našega okolja in njegove prihodnosti.

Knjiga Kako v resnici deluje svet ponuja prepotrebno soočanje z resničnostjo: preden se lahko učinkovito spopademo s sodobnimi težavami, moramo razumeti njihove mehanizme in dejstva.

Poleg teoretičnih razmislekov, ki k refleksiji spodbujajo tudi bralca, to delo temelji tudi na konkretnih prikazih. Beremo lahko na primer, da globalizacija ni neizogibna in nujna (dejstvo, da se 70 odstotkov svetovnih gumijastih rokavic izdela v samo eni tovarni na svetu, je leta 2020 postalo nezaslišano tveganje), pa tudi to, da naša družba kot celota še vedno povečuje svojo odvisnost od fosilnih goriv, tako da so vse obljube o globalnem razogličenju do leta 2050 zgolj pravljica.

Pa vendar avtorjev cilj ni napovedati osupljivo pozitivnih ali depresivnih scenarijev bodočnosti, temveč poskuša najti odgovor na eno najpomembnejših vprašanj našega časa: ali smo nepreklicno obsojeni na propad ali je pred nami svetlejša prihodnost?

V košarico

Vaclav Smil (1943) je znanstvenik, politični analitik in interdisciplinarni raziskovalec, ki se posveča področju energije, okoljskim in demografskim spremembam, proizvodnji hrane, zgodovini tehničnih inovacij, ocenam tveganja in javnim politikam. O teh temah je ta češko-kanadski zaslužni profesor na Univerzi v Manitobi, tudi član Kanadske kraljeve družbe (Science Academy) in član Kanadskega reda (Order of Canada), objavil več kot petdeset knjig in okoli 500 razprav. Kako v resnici deluje svet je njegov prvi prevod v slovenščino.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si