Plan B - dopolnjena izdaja

plan-b-2021
5 5 9 Product
Redna cena: 26,90 € Vaša cena: 25,90 €
Knjiga leta o temi stoletja!
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Specifikacija

Boštjan Videmšek
Mehka vezava
294
Slovenski

NAGRADA ZA IZSTOPAJOČE NOVINARSKE DOSEŽKE WATCHDOG 2020.  VELIKA NAGRADA SKS - KNJIGA LETA 2020!

Plan B - dopolnjena izdaja; Boštjan Videmšek

Plan B je krik k pozornosti. Toliko lahko storim(o).

»Pri številnih energetskih projektih, popisanih v knjigi, se je pokazalo, da za njimi stojijo angažirani posamezniki kot gonilo njihovega razvoja. Tudi pri največjem – Soncu na Zemlji, ki dopolnjuje to izdajo – je tako. Plan B tako ni samo knjiga o tem, kako se lahko uspešneje soočimo s podnebnimi spremembami. To je tudi knjiga o tem, kako lahko k temu pomembno prispeva marsikdo med nami.« - Samo Rugelj, v predgovoru k drugi izdaji, julija 2021

Podnebna kriza se stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti? Avtor knjige in novinar Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če ti sploh obstajajo. Posvetila sta se večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s podnebno krizo. Pot ju je peljala od Norveške, kjer se odvijata črpanje ogljikovega dioksida iz izpustov velikih industrijskih obratov in njihovo shranjevanje v geoloških jamah Severnega morja, prek Švice, kjer gre za črpanje ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja, in Islandije, koder izkoriščajo geotermalno, vetrno in sončno energijo, pa vse do grškega otoka Tilos, ki je najboljši primer energetsko samooskrbnega območja, in škotskih Orkneyjskih otokov, kjer že vrsto let razvijajo tehnologijo, s katero bi bilo mogoče zajeti morsko energijo – valovanje in plimovanje.

Skupaj sta poglobljeno raziskala tudi industrijo litija, zaradi baterij ključne sestavine vseh elektronskih naprav in dobesed­nega gonila 21. stoletja. Spraševala sta se o nacionalni kognitivni disonanci; je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja, še posebno, če ta prihaja iz »črne«, naftne industrije. Iskala sta alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost na Kitajskem in Norveškem ter njene prednosti in omejitve v velikih in majhnih državah. Z vsemi temi primeri sta skušala pokazati, da rešitve obstajajo. Da obstaja plan B.

V košarico

bostjan-videmsek-photo-uros-hocevar_513368308.jpg

Boštjan Videmšek (1975) je dolgoletni novinarski poročevalec iz kriznih žarišč in sodelavec številnih tujih časopisov, revij in spletnih portalov in avtor treh odmevnih družbeno angažiranih knjig o svetovnih kriznih žariščih Vojna terorja: deset let po 11 septembru (2011), Upor: Arabska pomlad in evropska jesen (2013) in Na begu: moderni eksodus (2005–2016). Je tudi soavtor tekaško izpovedne uspešnice Ultrablues (2014). Njegova zadnja knjiga Dispatches from the Frontlines of Humanity: A Book of Reportage je leta 2019 izšla pri založbi Cambridge Scholars Publishers. V zadnjem obdobju se je začel posvečati obnovljivim virom energije in njihovi možnosti za upočasnitev klimatskih sprememb, v ta namen pa potuje po vsem svetu in se seznanja s primeri, ki delujejo v praksi. Videmšek, ki je bil leta 2015 izbran za »mladega voditelja Evrope«, je dobitnik številnih domačih in mednarodnih novinarskih nagrad in tudi avtor dveh dramskih besedil.

foto: Uroš Hočevar

Morda bi vas zanimalo še

24,90 € Svetla prihodnost
Joshua S. Goldstein in Staffan A. Qvist
25,00 € PODNEBJE - nova zgodba
Charles Eisenstein
28,90 € Gen, Intimna zgodovina
Siddhartha Mukherjee
19,90 € Novacen
James Lovelock
19,00 € Tudi v tebi sije sonce
Charles Eisenstein
-50%17,90 €8,95 € Razdvajanje svetov, 2. izdaja
Adrian P. Kezele
24,99 € Kako bomo preživeli in uspeli
Blaž Kavčič, Katerina Vidner Ferkov
29,90 € Pričetek vsega
David Graeber, David Wengrow
-20%22,80 €18,24 € Pot otroštva Malega drevesca
Forrest Carter
-20%12,00 €9,60 € LUTKAR: Kapitalistični manifest
Neimenovani avtor ; avtorja spremnega zapisa Marcel Štefančič in Danijela Brečko
22,00 € VOJNA - Eseji o koncu sveta
Marcel Štefančič, jr
Rezultati 1 - 16 od 17
Vir prijave

segmentiranje

Name *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si