Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
clovesko-telo-od-pradavnine-do-danasnjih-dni

Človeško telo od pradavnine do današnjih dni

Vybarr Cregan-Reid
Kako nas preustvarja svet, ki smo ga ustvarili
PPC: 26,90 € Vaša cena: 26,90 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Vybarr Cregan-Reid
Mehka vezava
451
Slovenski
Koda 9789617050776
Oceni
5 5 4 Product

Cregan-Reid trdi, da je sedanje družbeno človekovo telo, torej telo znotraj razvoja človekove civilizacije, že četrta ali celo peta različica prvotne verzije Homo sapiensa.

Človeško telo od pradavnine do današnjih dni; Vybarr Cregan-Reid

Knjiga Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je sintetična in interdisciplinarna knjiga na presečišču antropologije vsakdanjega življenja, sociologije, zgodovine in biologije, v kateri skuša avtor nazorno pokazati, kako in zakaj se je človeško telo spremenilo v zadnjih tristo tisoč letih, odkar se je v procesu evolucije formiral Homo sapiens. Cregan-Reid izhaja iz podmene, da je človekovo telo izpostavljeno velikemu spreminjanju človekovega življenjskega stila, še posebej od začetka kmetijske revolucije pred približno dvanajst tisoč leti.

Financial Times je knjigo proglasil za znanstveno knjigo leta, do sedaj pa je bila prevedena že v deset jezikov.

Cregan-Reid trdi, da je sedanje družbeno človekovo telo, torej telo znotraj razvoja človekove civilizacije, že četrta ali celo peta različica prvotne verzije Homo sapiensa. Od kmetijskega načina se je telo spreminjalo še naprej, v zadnjem tisočletju se je prilagodilo meščanskemu načinu bivanja, sledil je industrijski način bivanja, ki se je začel pred približno četrt tisočletja, potem pa se še nadalje prilagaja postindustrijskemu načinu življenja, ki smo mu priča v 21. stoletju. Vsaka od teh premen je človekovo telo postavila pred nove izzive, ga obremenila ter tudi poškodovala.

Avtor pri svoji analizi človekove zgodovine izhaja iz širokega nabora podatkov, raziskuje človekov prvotni življenjski stil, predstavlja mnoge anatomske in druge telesne spremembe ter posledične civilizacijske bolezni in napoveduje, kako bo na naše telo učinkovala izpostavljenost tehnološkemu napredku ter antropocenu nasploh.

V košarico

vybarr_cregan-reid.jpg

Vybarr Cregan-Reid (1969) je angleški univerzitetni predavatelj, ki na Univerzi v Kentu predava angleške okoljske študije, leta 2015 pa je dobil nagrado za najboljšega učitelja. Pred knjigo Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je napisal dve strokovni neleposlovni knjigi, antropološko Discovering Gilgamesh (2013) in poljudnoznanstveno Footnotes: How Running Makes us Human (2016). Veliko ustvarja za televizijo (Sky in BBC). Knjiga Človeško telo od pradavnine do današnjih dni je njegov prvi prevod v slovenščino, v njej pa človeško telo ter njegovo prilagajanje postavlja v širok zgodovinski ter družbeno aktualni kontekst..

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00