fbpx

Cvetoče dekle

cvetoe_dekle_naslovnica
5 5 1 Product
Redna cena: 14,90 € Vaša cena: 14,90 €
Za punce, dekleta in ženske od 10. in 110. leta starosti
Na zalogi, dobava takoj!

Specifikacija

Vesna Juvan
Trda vezava
150
Slovenski

Knjiga Cvetoče dekle je za vse, ki jih iskreno zanima ženska narava.

Cvetoče dekle; Vesna Juvan

Ko na Delavnicah za maternice z odgovornimi lastnicami vprašam ženske o njihovi prvi menstruaciji, je včasih kar težko poslušati. V grobem bi lahko izkušnje strnila v:

- bilo je zelo tehnično,

- rekli so mi, da sem sedaj ženska in to me je silno prestrašilo. Kaj to pomeni sem se spraševala in se še?

- zagrozili so mi naj pazim, da ne ˝privlečem kaj domov˝. Nisem vedela kaj mislijo s tem,

- dali so mi vložke in me naučili kako jih uporabljati. To je bilo to.

Upoštevati moramo, da naši starši niso imeli dostopa do informacij, ki so na voljo sedaj in da je tabu ženske cikličnosti globoko zakoreninjen tudi danes. Še vedno so pogovori o menstruaciji običajno precej tehnični, večina žensk pa je v stiski kako in kdaj pogovor sploh začeti. 

Najbolj boste svojim hčeram seveda pomagale s svojim zgledom, s sledenjem svoji cikličnosti, z upoštevanjem svoje narave in raziskovanjem kaj in kdaj vam polni vrelec in kaj ne. Cvetoče dekle vam lahko pri tem služi kot pripomoček. Kot tisti začetek iskrenega pogovora med vami in vašo odraščajočo hčerjo, vnukinjo, prijateljico...

Knjiga je pravljica o družini, ki kima 3 otroke. Tia, stara 10 let, dobi med kopanjem s svojo sestrico prvo menstruacijo. Ker ne ve nič o cikličnosti, se prestraši, še bolj pa se prestraši petletna Tjaša. Kri je v očeh otrok vedno znak za preplah.

Mami ju pomiri in jima razloži, da je to nekaj čudovitega in da je Tia pravkar postala dekle. Deklištvo je namenjeno raziskovanju tega kdo želim postati, kaj mi služi in kaj ne. Pogovorijo se o letnih časih menstrualnega cikla, o vrednotah ženske in o tem kako uporabiti cikličnost v vsakdanjih projektih, da se Tia ne bo izčrpavala. Pogovarjajo se o tem kaj pomeni biti dekle. Mami pove tudi zgodbico, ki jo je slišala od starke, ki živi v kamniti hiši na koncu vasi. Trdi, da ji jo je prišepnil veter, govori pa o povezanosti ženske z ostalim stvarstvom.

Ko prideta domov oče in Ian, mami povpraša Tio ali mu želi novico sporočiti sama. Tia ni prepričana ali želi, da oče sploh ve. Mami ji razloži, da je to dobro, ker je drugače ne bo mogel podpreti. Pogovor se zaključi s tem, da bo Tia vedno povedala kaj potrebuje, da bo lahko dobila v času krvavitve ustrezno podporo in pa, da bosta z mami, ko bo Tia v obdobju poletja organizirali praznovanje. Povabili bosta ženske in proslavili Tiin vstop v deklištvo. Na vsak krožnik bosta položili rdečo vrtnico, da se ve, da je menstrualna kri boljša kot tista, ki ji teče po žilah.

V košarico

vesna-juvan-200x300.jpg

Avtorica Vesna Juvan je navdušena nad cikličnostjo žensk in jo skupaj z ženskami, ki obiskujejo njene delavnice že leta dolgo proučuje. Leta 2016 je z društvom Sijaj in Fakulteto za družbene vede izvedla raziskavo 50 odtenkov menstruacije. O menstruairanju in razumevanju žensk in njihove narave je napisala še dve knjigi. ˝Rdeča zarja˝ je namenjena odraslim ženskam, ki želijo spoznati in raziskovati svojo naravo, ˝Razumeti žensko. Misija nemogoče?˝ pa je za moške, ki bi si želeli poglobiti razumevanje žensk. Večina se jih namreč ne zaveda, da živijo vsak mesec s štirimi različnimi ženskami. In to prinesev njihovo življenje precejšnje zaplete.

Morda bi vas zanimalo še

Rezultati 1 - 8 od 11
Vir prijave

segmentiranje

Name *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si