Brezplačna dostava pri naročilu nad 35 €
Brezplačna dostava nad 35€
Varen nakup
gretin greh 2

Gretin Greh

Urška Klakočar Zupančič
Izjemna pripoved slovenske avtorice in sodnice Urške Klakočar Zupančič, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju.
PPC: 27,00 € Vaša cena: -7%27,00 €25,11 € kos
+
Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh

Podrobnosti

Urška Klakočar Zupančič
Mehka vezava
513
Slovenski
Koda 9789617129045K
Oceni
4.57576 5 33 Product

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu.

Gretin Greh; Urška Klakočar Zupančič

Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona.

Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

V času, ko čaka nanj, Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v frančiškanski samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom pred protireformacijsko komisijo skriva prepovedane knjige, spozna kmečke upornike in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.

Odlomek iz knjige:

Žensko srce je kot brezno brez dna, ki lahko sprejme neskončne količine žalosti, obupa in trpljenja. Nikoli se ne napolni, vedno je prostor za več.«

Pogladila me je po laseh in rekla: »Ampak močna ženska se ne zlomi. Nobena veja ni dovolj težka, da bi jo upognila ali celo prelomila. Po vsakem padcu, pa naj bo še tako hud in boleč, vstane in gre naprej.


»Izjemna pripoved, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju.

V glavni junakinji Greti se lahko kljub drugim in zelo drugačnim časom prepozna marsikatera ženska.Jaz sem se nedvomno našla v njeni želji poznanju.

Ljubezenska zgodba Grete je opisana tako, da bralec čuti prav vsako njeno bit, njene notranje bitke, ženskost, čustva, dileme, nemoč ravnati drugače in neizmerno moč na koncu zgodbe, ko mi je čustveno nabit epilog izvabil solze na oči.«

Nataša Pirc Musar

V košarico

Urška Klakočar Zupančič je doma iz Sevnice, z družino pa že več let prebiva v Ljubljani. V mladosti je nekaj časa živela v mističnem mestu Glastonbury v jugozahodni Angliji. Po izobrazbi je magistrica pravnih znanosti in pripravlja doktorat iz pravne zgodovine. Od leta 2009, ko je bila imenovana za sodnico, odloča v civilnih zadevah Okrajnega sodišča v Ljubljani.

Zgodovina je njena strast že od otroških dni, ko je odkrila, da tudi rada piše. Zadnjih nekaj let redno objavlja članke s svojega strokovnega področja. Odmik od ponorelega sveta najde v sedlu kobile Gine. Poročena je z ljubeznijo iz študentskih dni, pred osmimi leti pa je postala mati dvojčkov Filipa in Davida, ki sta imeni dobila po velikih zgodovinskih osebnostih.

Želite, da vas obveščamo o novostih na naših policah, ugodnostih in dogodkih?

Prijavite se na naše e-novice!

ZALOŽBA CHIARA
CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1231 Ljubljana - Črnuče

T: 01 534 12 52
E: prodaja@zalozba-chiara.si

Brezplačni prevzem:
od ponedeljka do petka med 8.30 in 15.00