fbpx

Predstavitev zbirke Knjiga kot zdravilo

Vabljeni na 31. KNJIŽNI SEJEM od 25. do 29.11.

Predstavitev zbirke Knjiga kot zdravilo in knjige Delo s teboj me ubija

v sredo 25.11.15 od 17:00 do 17:40 na forumu za obiskovalce

 

Knjigo bosta predstavili strokovna recenzentka Snežana Kragelj in prevajalka Emanuela Malačič Kladnik

Vabljeni! 

Ljudje preživimo na svojih delovnih mestih vsaj eno tretjino svojega življenja, zato se vsak od nas trudi, da bi ta del življenja živel čim bolj kakovostno. Žal se velikrat zgodi ravno nasprotno.

Poslovno okolje je po svoji naravi zelo konkretno. Vsako podjetje ima namen in cilj svojega delovanja, posledično imajo cilje svojega delovanja tudi zaposleni. Vsak zaposleni ve, kakšna je njegova vloga v podjetju, kaj se od njega pričakuje in kaj mora storiti, da doseže kriterije uspešnosti. V vsakem podjetju so jasno definirana pravila vedenja in komuniciranja.

A žal praksa kaže nasprotno sliko. Večinoma je poslovno okolje prostor, kjer prebivamo skupaj s sodelavci, ki velikokrat ne vedo, kaj so njihove delovne naloge, kje so meje njihovega delovanja in še huje, ne vedo, kje so meje njihovega vedenja in komuniciranja.

Na splošno ljudje nismo podučeni, kako ravnati z ljudmi v naši okolici. Zato se dokaj hitro zapletamo v odnose, ki nam kradejo pozornost in s tem zmanjšujejo našo delovno učinkovitost. Zapletamo se v takšne in drugačne (tudi usodne) odnose, igramo takšne in drugačne vloge, ki se jih sploh ne zavedamo, pri tem pa skušamo ohraniti zdrav razum pri delu s težavnimi in ekstremnimi šefi. Da imamo oboji (šefi in podrejeni) enako količino masla na glavi, boste spoznali v tretjem, četrtem, petem in šestem poglavju.

Upam si trditi, da v težavnih odnosih na delovnem mestu živi 95 % svetovne populacije. Ljudje po dolgih letih životarjenja v nemogočih okoliščinah razočarani ugotovijo, da so psihično izmučeni, pri tem pa je njihova tiha, a globoka želja, da bi se najraje nekako izbrisali iz trenutnega življenja, v katerega se kasneje – če bi se le dalo - ne bi več vrnili.

Knjiga, ki je pred vami, je odličen učbenik o tem, kako živeti življenje na delovnem mestu. Je izjemen priročnik tako za vodje kot za zaposlene. Prednost te knjige, ki jo imate trenutno v roki, je v tem, da boste v njej našli podrobno predstavljene vedenjske lastnosti, ki jih lahko najdete pri svojih težavnih sodelavcih. Tako tistih, ki vodijo (šefih), kot tistih, ki so vodeni (zaposlenih).

Vendar sporočilo te knjige sega veliko dlje – kljub temu, da boste našli zelo natančne opise težavnih vedenj tako vaših morebitnih sodelavcev in šefov (in se pri tem nasmihali, zabavali in se tudi do solz nasmejali), pa se boste s pomočjo te knjige tudi naučili, da lahko tudi sami v praksi vsako vedenje razpoznate, ga poimenujete in se tako od njega lažje distancirate. Na tak način boste hitreje našli rešitev, kako lahko iz takšnega odnosa tudi izstopite. Če se z delom na sebi še niste srečali, vam ta knjiga ponuja zelo dobro iztočnico in uporabna orodja, kako s tem začeti.

Knjiga bralcu namreč ponuja še en izjemen moment, ki ga v poslovnem svetovanju in terapiji strokovnjaki že dolgo uporabljamo, smo pa na tržišču pogrešali poljuden priročnik na to temo – bralec bo zelo nazorno poučén, kako se v težaven odnos zaplete tudi sam s svojim odzivom na »težavno« vedenje. Torej, težaven odnos ne nastane samo zaradi tega, ker je težaven naš sogovornik, sodelavec ali direktor. Spoznali boste, da k težavnemu odnosu prispevate tudi sami, s svojim odzivom.

Kako se rešiti iz te situacije? Kako izstopiti iz tega gorečega vlaka? Kako se izplesti? Odličnost tega dela je tudi v tem, da vam ponudi konkretno orodje, kako se iz težavnega odnosa rešite. Da v praksi nismo vajeni takšnega načina reševanja stisk, v katerih se znajdemo, in da je to delo eno izmed prvih na našem tržišču, ki predstavlja takšen pristop, kaže tudi to, da smo pri pripravi tega dela v slovenščini ugotavljali, da v našem jeziku nimamo ustaljenega izraza, ki opisuje proces izstopanja iz težavnega odnosa. Tako smo se odločili za termin izpletanje iz situacije, za katerega upam, da ga bo javnost sprejela za svojega oz. da bo dobra iztočnica za razvoj novih orodij in nove terminologije.

Poleg tega vam avtorici z raznolikimi opisi težavnih ljudi ponujata vpogled v raznolikost vseh nas. Največ težav v medosebnih odnosih namreč izhaja ravno iz predvidevanja, da so drugi enaki nam: da enako razmišljajo, imajo enake interese, enako čutijo kot mi, itd ... Z raznolikostjo opisov vas avtorici popeljeta v resnični svet medosebnih odnosov: vsak dan, vsako minuto imate opravka z ljudmi, ki drugače mislijo, drugače čutijo, imajo drugačne cilje, kot jih imate vi sami. Ravno to je prvi pogoj, da lahko stopite na pot izpletanja iz situacij, kjer boste svoje potrebe mirno in jasno izrazili.

Pomemben prispevek te knjige je tudi v zelo podrobno razloženi problematiki postavljanja meja – za vse, ki vas zanima ravno ta problematika boste v poglavju »Začrtajte meje in se zaščitite na delovnem mestu« našli vsa področja, kje vse se prestopanje meja lahko zgodi in kako postavljati meje s tehnikami izpletanja in kako te meje tudi vzdrževati.

Na koncu knjige najdemo še enega izmed pogojev, ki predstavlja temelj dobrih odnosov na delovnem mestu. Pogoj, da se vsak od nas dobro počuti v delovnem okolju, je ujemanje naših želja, vedenja, pričakovanj, ciljev, vrednot in etike z delodajalčevimi. Iz izkušenj vem, da ljudje velikokrat ne razumejo, da se na nogometni tekmi ne bodo dobro počutili, če jih nogomet v resnici ne zanima. Kar ljudje ponavadi počnejo, je to, da začnejo ves nogometni tim prepričevati, naj začne igrati drugo igro, in sicer tisto, ki je njim osebno bolj všeč. Nemalokrat se zgodi, da je to temelj vsega nezadovoljstva. S praktičnim orodjem, ki ga boste našli na koncu knjige, se boste naučili, kako preveriti, kaj je vam pri delu najbolj pomembno, in tako zlahka našli delovno okolje, ki vam bo pisano na kožo.

Vsem bralcem te knjige želim, da praktično znanje iz te knjige prenesete tudi v svojo lastno prakso. Življenje bo postalo veliko bolj enostavno, lažje in prijetnejše.

 

Snežana Kragelj,

Kragelj & Kragelj

vodja izobraževalnih programov,

univ. dipl. pedagog, andragog,

Master Coach INLPT

 

 

Vaš E-mail: *
Vir prijave:

S prijavo na e-novice se strinjam s Splošnimi pogoji poslovanja in Politiko varovanja osebnih podatkov.
Name: *

Naročite E-novičke
Vsak mesec izžrebamo praktično nagrado.
Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite.

CHIARA B. d.o.o.
Ježa 90, 1000 Ljubljana
Pokličite nas: 01 534 12 52
Email: prodaja@zalozba-chiara.si

Želite knjige kupovati ceneje!

... in biti obveščeni o novostih in akcijskih ponudbah?!

Prijavite se v e-novičke založbe Chiara

Vaš E-mail:

x

© Založba Chiara. Vse pravice pridržane. izvedba ideArt